Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Kaszanka

Kaszanka

Krupnioki surowe
Kaszanka

Kaszanka (kiszka, śl. krupńok) - wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów : wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz. Podstawowe przyprawy to: cebula , pieprz , majeranek .

Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia , kiedy jest dostępna świeża krew.

Podroby te są koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy), mają najczęściej osłonkę z jelita . W zależności od regionu i producenta są grubsze lub cieńsze. Krupniok zazwyczaj ma kształt typowej kiełbasy grubości do 5 cm.

Do wyrobu kaszanki używa się kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Rozróżnia się też kaszankę pieczoną, jak i parzoną (gotowaną po napełnieniu).

Wyrobem przypominającym kaszankę jest bułczanka ( śl. żymlok), gdzie kasza zastąpiona jest miękiszem bułki . Kaszankę przypomina również kadrel, który składa się przede wszystkim z krwi i kawałków słoniny .


Inne hasła zawierające informacje o "Kaszanka":

Kiełbasa ...

Dieta bezglutenowa ...

Podroby ...

Kaszanka Krupnioki suroweKaszankaKaszanka (kiszka, śl. krupńok) - wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz ...

Kategoria:Wędliny ...

Kategoria:Kuchnia polska ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kaszanka":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie