Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kalafior

Kalafior

Kalafior

Systematyka [1]
Domena : eukarionty
Królestwo : rośliny
Klad : rośliny naczyniowe
Klad : rośliny nasienne
Klasa : okrytonasienne
Klad : klad różowych
Rząd : kapustowce
Rodzina : kapustowate
Rodzaj : kapusta
Gatunek : kapusta warzywna
Nazwa systematyczna
Brassica oleracea L. var.botrytis L.
Sp. pl. 2:667. 1753
Synonimy

Brassica cretica subsp. botrytis (L.) O. Schwartz[2]

Przekrój przez różę kalafiora.
Odmiany uprawne

Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.)[3]odmiana kapusty warzywnej . Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych . Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu []. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.

Spis treści

Morfologia

Łodyga
Pęd główny jest silnie skrócony i walcowaty. Podczas wzrostu wytwarza tzw. różę – zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże mogą być białe, kremowe, zielone. Z wiekiem róża się rozluźnia, a na jej obwodzie wyrastają pędy wykształcające płodne kwiaty.
Liście
Wyrastają z dolnej części łodygi i częściowo okrywają olbrzymi kwiatostan (różę). Czasem przerastają ją (tj. wyrastają między pędami skróconymi).
Kwiaty
Wykształcają się na pędach bocznych wyrastających na obwodzie mięsistej róży, podobne jak u innych kapustnych, jasnożółte, drobne.
Owoce
Łuszczyna .

Zastosowanie

Warzywo
Częścią jadalną są mięsiste, pędy skrócone (tzw. róża). Ich waga waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji , skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku . Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza .
Wartości odżywcze
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód , potas , magnez , wapń , mangan , żelazo , miedź , cynk , fosfor , fluor , chlor , jod , karoteny , witaminy: K , B1 , B2 , B6 , C ; kwasy: nikotynowy i pantotenowy . Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne , nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka .

Niektóre kultywary

  • 'Idol'
  • 'Pionier'
  • 'Zelandia'
  • 'Master'
  • 'Stella Nowa'
  • 'Erfurcki 150'
  • 'Ekspres'
  • 'Inspektowy z Mor'

Przypisy

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website ( ang. ). 2001–. [dostęp 2010-05-13].
  2. Zbigniew Mirek, Halina Piękoś-Mirkowa, Adam Zając, Maria Zając: Vascular Plants of Poland - A Checklist. Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski . Instytut Botaniki PAN im. Władysława Szafera w Krakowie, 1995. . 
  3. Germplasm Resources Information Network (GRIN) . [dostęp 2010-10-27].

Bibliografia

  1. H. Czarnocka: Warzywa kapustne. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1976. 


Inne hasła zawierające informacje o "Kalafior":

Francuski kalendarz rewolucyjny ...

Chomiki ...

Kwiat ...

Witamina B6 pożywieniu to mięso, ryby, drób, jajka, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, Kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy ...

Brindisi w okresie świąt, na słodko lub solone, puste, bądź faszerowane dorszem, anchois, Kalafiorem, brokułami…), "tajedda di riso patani e cozzi" (ryż, pieczone ziemniaki i ...

Język niemiecki w Austrii ...

Kalafior Kalafior Systematyka Domena : eukarionty Królestwo : rośliny Klad : rośliny naczyniowe Klad : rośliny nasienne Klasa : okrytonasienne Klad : klad różowych Rząd : kapustowce Rodzina : kapustowate Rodzaj : kapusta Gatunek : kapusta warzywna Nazwa systematyczna Brassica oleracea L. var.botrytis L. Sp. pl. 2:667. ...

Warzywa ...

Fraktal ...

Witaminy w osoczu B6(pirydoksyna) wątroba, mięso, drób, makrela, jaja, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, Kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kalafior":

Rolnictwo w Polsce (plansza 19) C, magnez, żelazo, potas. Poprawia kondycje, odporność, chroni przed nowotworami i zawałami serca. Kalafior czosnek zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, wit. (C, B, ß-karoten). Poprawia odporność, reguluje ...

006. Odmiana czasowników słabych- czas przeszły dokonany Perfekt (plansza 10) width=770 > Haben Sie... gekocht? Czy ugotowała pani...? die Karotten - marchewki den Blumenkohl - Kalafior ...

211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 6) pojawienia się na polskich polach i w jadłospisach jarzyny (kalarepa, kapusta włoska, Kalafior, seler, por, sałata i szparagi). ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie