Kabaczek
KabaczekKabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2]) – odmiana
dyni zwyczajnej
. Odmianę wyselekcjonowano we
Włoszech
i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. Morfologia- Pokrój
- Łodygi wzniesione lub płożące.
-
Łodyga
- Od pędu głównego odrastają krótkie pędy 5-10 cm długości.
-
Liście
- Osadzone na długich ogonkach, sercowate lub okrągłe, głęboko wcinane, niekiedy ze srebrnymi plamkami. Duże, z kątów liści wyrastają
wąsy czepne
, jeśli pokrój jest krzaczasty to roślina nie wytwarza wąsów czepnych.
-
Kwiaty
- Żółte, rozdzielnopłciowe, owadopylne, pojedyncze, bardzo duże o 5 płatkach i 3 lub 5 komorowej zalążni. Na tej samej roślinie najpierw wyrastają kwiaty męskie, później żeńskie.
-
Owoce
-
Jagody
, silnie wydłużone (10 – 40 cm), maczugowate, lekko żeberkowate koloru ciemnozielonego, rzadziej żółtego i pomarańczowego z jaśniejszymi plamkami. Na przekroju mają wygląd podobny do
ogórków
, z tym, że miąższ ich jest zielonkawy. Masa owocu może się wahać od 0,15-3 kg.
-
Korzeń
- Palowy do 2 m długości.
Istnieje wiele odmian kabaczków różniących się dość znacznie między sobą zarówno kształtem, jak wyglądem i smakiem, m.in: 'Acceste', 'Ambasador', 'Astra', 'Atena', 'Black Forest’ (odmiana jadalna i ozdobna), 'Greta', 'Nimaba', 'Soraya', 'Storr's Green', 'Cocozelle von Tripolis', 'Krzaczasty Bezrozłogowy', 'Courges' i 'Zuchino'. ZastosowanieSzczególną popularnością
jarzyna
cieszy się w
Europie
, południowej części
Rosji
, a także na
Bałkanach
. Kabaczki należą do
warzyw
niskokalorycznych
, o niezbyt dużej
wartości odżywczej
. Główną ich zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają
przemianie materii
. Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich
zupy
, drugie dania,
sałatki
,
surówki
,
napoje
,
desery
, a także
marynaty
. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać. Dlatego w przetwórstwie przemysłowym zastosowanie znajdują owoce wielkości 10-15 cm chociaż za najsmaczniejsze uważa się owoce w pełni wyrośnięte to jest o długości ok. 25 cm. Wartość odżywcza owocu: Ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów,
witaminy C
,
PP
,
B1
,
karotenu
, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich.
Wartość energetyczna
100 g cukinii wynosi ok. 15-16 kcal. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Kabaczek":
Sushi
...
Kwietnik (ogród)
...
Warzywa
...
Gemista
...
Kabaczek
KabaczekKabaczek
Systematyka
Domena
:
eukarionty
Królestwo
:
rośliny
Klad
:
rośliny naczyniowe
Klad
:
rośliny nasienne
Klasa
:
okrytonasienne
Klad
:
klad różowych
Rząd
:
dyniowce
Rodzina
:
dyniowate
Rodzaj
:
dynia
Gatunek
:
dynia zwyczajna
Odmiana
:Kabaczek
Nazwa systematyczna
Cucurbita pepo var. giromontinaKwiat cukiniiOdmiana żółtaKabaczek (Cucurbita ...
Kategoria:Warzywa
...
Dynia zwyczajna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kabaczek":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|