|
Jarowizacja
JarowizacjaJarowizacja, jaryzacja, wernalizacja – procesy biochemiczne zachodzące pod wpływem niskich temperatur u
roślin ozimych
i wieloletnich, wpływające na ich zakwitanie. Rośliny te bez okresu chłodu mogą rozwijać się tylko wegetatywnie, w ogóle nie tworząc kwiatów. Zjawisko to ma praktyczne zastosowanie w
ogrodnictwie
, gdzie np. aby wytworzyły się pędy
cebuli
, rośliny te muszą przejść przez okres jarowizacji w temperaturze 5-10 °C. Dlatego też cebulę wysadkową należy przetrzymywać w temperaturach optymalnych dla jarowizacji (5-8 °C), natomiast temperatur tych trzeba unikać przechowując cebulę dymkę. Jarowizację wykorzystuje się w produkcji nasion niektórych gatunków warzyw. Kraje, w których temperatura zimy jest nieco wyższa niż 0 °C, przeszły na produkcję nasion buraka cukrowego i ćwikłowego, stosując tanią jednoroczną uprawę. Również w warunkach Polski, w rejonie nadmorskim o łagodnych zimach, można tą metodą produkować nasiona odmian wczesnej kapusty głowiastej. Nasiona sieje się z końcem czerwca – początkiem lipca, rośliny zimują w polu, wiosną zaś wykształcają od razu pędy kwiatostanowe i wydają wysoki plon dorodnych nasion. Zobacz też:
Inne hasła zawierające informacje o "Jarowizacja":
Kategoria:Ogrodnictwo
...
Jarowizacja
Jarowizacja, jaryzacja, wernalizacja – procesy biochemiczne zachodzące pod wpływem niskich temperatur u ...
Burakochwasty
...
Roślina jednoroczna
ozime - do pełnego rozwoju wymagają przejścia okresu niskich temperatur (Jarowizacja), młode rośliny kiełkują jesienią i zimują pod śniegiem, aby na wiosnę ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Jarowizacja":
122. Czynniki wpływające na wzrost i rozwój roślin (plansza 14)
chwasty
wszystkie zboża
Podział terofitów:
ozime - do pełnego rozwoju wymagają przejścia okresu niskich temperatur (Jarowizacja), młode rośliny kiełkują jesienią i zimują pod śniegiem, aby na wiosnę ...
|
|
|
|