Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Glutamina

Glutamina

L-Glutamina
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
kwas (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanowy
Inne nazwyGln, Q
Wzór sumarycznyC5H10N2O3
SMILES
Masa molowa 146,144 g / mol
Wyglądbiałe ciało stałe
Identyfikacja
Numer CAS 56-85-9
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Numer RTECS MA2275100
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Glutamina (nazwa skrótowa Gln lub Q; skróty "Glx" lub "Z" oznaczają " kwas glutaminowy lub glutamina" czyli Glx = [Glu lub Gln]) – organiczny związek chemiczny z grupy α- aminokwasów , amid kwasu glutaminowego . Występuje w postaci dwóch enancjomerów . Naturalny enancjomer L (kwas (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanowy) jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów kodowanych przez geny , wchodzącym w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych.

Glutamina jest genetycznie kodowana przez kodony RNA CAA lub CAG. Jak wiele innych aminokwasów glutamina jest niezbędna organizmom żywym jako składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie azotu . Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Enzym , który kontroluje tę reakcję jest nazywany syntetazą glutaminową. Glutamina stanowi rodzaj magazynu amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu. Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych. M.in. glutamina uczestniczy w syntezie puryn , pirymidyn oraz wielu aminokwasów.

Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Ze względu na to, że spożywanie kwasu glutaminowego i jego soli (np: glutaminianu sodu ) w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, istnieją niepotwierdzone opinie, że to samo dotyczy też samej glutaminy. Opinie te nie znajdują jednak żadnego potwierdzenia w dotychczas prowadzonych badaniach naukowych.

Sugerowano też, że osoby z chorobami układu immunologicznego (np. AIDS ), mają zwiększone zapotrzebowanie na glutaminę i dlatego spadek stężenia tego aminokwasu w organizmie może być pierwszym symptomem tego rodzaju chorób.


Inne hasła zawierające informacje o "Glutamina":

Oksytocyna ...

Plemnik ...

Kwas glutaminowy ...

Glutamina L-GlutaminaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna ( IUPAC ):kwas (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanowyInne nazwyGln, QWzór sumarycznyC5H10N2O3 SMILES C(CC(=O)N)C(C(=O)O)N Masa molowa 146,144 g / mol Wyglądbiałe ciało stałeIdentyfikacja Numer ...

Insulina ...

Biosynteza aminokwasów ...

Cykl ornitynowy ...

Cykl azotowy ...

Metabolizm ...

Białka ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Glutamina":

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 9) - cysteina - glutaminian, Glutamina, glicyna - prolina ...

Białka (plansza 12) e height=380 width=770 > Struktura pierwszorzędowa 1-alanina, 2-walina, 3-seryna, 4-glutaminian, 5-cysteina, 6-Glutamina, 7-fenyloalanina, 8-metionina, 9-histydyna, itd. ...

110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 9) może wytwarzać z dostępnych związków organicznych, nazywane są endogennymi (np. alanina, glicyna, Glutamina, asparagina). Istnieją również aminokwasy warunkowo zbędne w pożywieniu, które mogą być ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie