Glutamina
GlutaminaGlutamina (nazwa skrótowa Gln lub Q; skróty "Glx" lub "Z" oznaczają "
kwas glutaminowy
lub glutamina" czyli Glx = [Glu lub Gln]) –
organiczny
związek chemiczny
z grupy α-
aminokwasów
,
amid
kwasu glutaminowego
. Występuje w postaci dwóch
enancjomerów
. Naturalny
enancjomer L
(kwas (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanowy) jest jednym z 20 podstawowych aminokwasów kodowanych przez
geny
, wchodzącym w skład wielu
białek
roślinnych
i zwierzęcych. Glutamina jest genetycznie kodowana przez
kodony
RNA
CAA lub CAG. Jak wiele innych aminokwasów glutamina jest niezbędna
organizmom
żywym jako składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w
metabolizmie
azotu
. Toksyczny
amoniak
powstający w przemianach aminokwasów w różnych
tkankach
jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy.
Enzym
, który kontroluje tę reakcję jest nazywany syntetazą glutaminową. Glutamina stanowi rodzaj magazynu amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu. Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych. M.in. glutamina uczestniczy w syntezie
puryn
,
pirymidyn
oraz wielu aminokwasów. Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Ze względu na to, że spożywanie kwasu glutaminowego i jego
soli
(np:
glutaminianu sodu
) w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, istnieją niepotwierdzone opinie, że to samo dotyczy też samej glutaminy. Opinie te nie znajdują jednak żadnego potwierdzenia w dotychczas prowadzonych badaniach naukowych. Sugerowano też, że osoby z chorobami
układu immunologicznego
(np.
AIDS
), mają zwiększone zapotrzebowanie na glutaminę i dlatego spadek stężenia tego aminokwasu w organizmie może być pierwszym symptomem tego rodzaju chorób.
Inne hasła zawierające informacje o "Glutamina":
Oksytocyna
...
Plemnik
...
Kwas glutaminowy
...
Glutamina
L-GlutaminaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna (
IUPAC
):kwas (2S)-2,5-diamino-5-oksopentanowyInne nazwyGln, QWzór sumarycznyC5H10N2O3
SMILES
C(CC(=O)N)C(C(=O)O)N
Masa molowa
146,144
g
/
mol
Wyglądbiałe ciało stałeIdentyfikacja
Numer ...
Insulina
...
Biosynteza aminokwasów
...
Cykl ornitynowy
...
Cykl azotowy
...
Metabolizm
...
Białka
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Glutamina":
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 9)
- cysteina
- glutaminian, Glutamina, glicyna
- prolina
...
Białka (plansza 12)
e height=380 width=770 >
Struktura pierwszorzędowa
1-alanina, 2-walina, 3-seryna, 4-glutaminian, 5-cysteina, 6-Glutamina, 7-fenyloalanina, 8-metionina, 9-histydyna, itd. ...
110. Rola diety w życiu człowieka (plansza 9)
może wytwarzać z dostępnych związków organicznych, nazywane są endogennymi (np. alanina, glicyna, Glutamina, asparagina). Istnieją również aminokwasy warunkowo zbędne w pożywieniu, które mogą być ...
|