Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

kelner

Zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie.

Zadania zawodowe
  • przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe)
  • udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania
  • doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów)
  • przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich
  • pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki
  • serwowanie potraw i napojów
  • sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych)
  • posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu
  • zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta
  • sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych
  • inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu
  • utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych
Przedmioty zawodowe
podstawy żywienia człowieka, wyposażenie techniczne, bezpieczeństwo, higiena i prawo pracy , obsługa konsumenta, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, gospodarka i rachunkowość, sztuka barmańska, język obcy

Nauka kierunku w wybranym województwie:

kelner DOLNOŚLĄSKIE
kelner KUJAWSKO-POMORSKIE
kelner LUBELSKIE
kelner LUBUSKIE
kelner ŁÓDZKIE
kelner MAŁOPOLSKIE
kelner MAZOWIECKIE
kelner OPOLSKIE
kelner PODKARPACKIE
kelner PODLASKIE
kelner POMORSKIE
kelner ŚLĄSKIE
kelner ŚWIĘTOKRZYSKIE
kelner WARMIŃSKO-MAZURSKIE
kelner WIELKOPOLSKIE
kelner ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie