Fosfataza kwaśna (ACP) –
enzym
z klasy
hydrolaz
. Jej rola polega głównie na
katalizowaniudefosforylacji
różnych
estrów
fosforanowych. Wartość
pH
dla optymalnego działania fosfatazy kwaśnej mieści się w zakresie od 3,4 do 6,2.
Fosfataza kwaśna występuje w dużych stężeniach w nasionach roślin i
gruczole krokowym
człowieka. Aktywność jej bardzo wzrasta w
chorobie nowotworowej
tego gruczołu, co wykorzystuje się w
diagnostyce
do wczesnego rozpoznawania tej postaci raka. W nasionach roślin aktywność fosfatazy kwaśnej silnie wzrasta podczas
kiełkowania
, a następnie maleje w miarę wzrostu
siewek
. Prawdopodobnie wzrost jej aktywności jest związany z uwalnianiem
fosforanu
nieorganicznego z organicznych form zapasowych fosforanu, np. z
kwasu fitynowego
.
Fosfataza kwaśna obecna w
surowicykrwi
ludzkiej, może pochodzić z następujących źródeł:
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.