Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Fondue

Fondue

Fondue

Fondue (z fran. fondre – roztapiać się) – potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina . Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej , ale jest też bardzo popularne we Francji i Holandii .

Potrawa dawniej rozpowszechniona była głównie wśród górali szwajcarskich jako sposób na wykorzystanie suchego sera zimą. Niewielkim nakładem praktycznie w każdych warunkach można było przyrządzić danie smaczne i pożywne.

Jada się je zazwyczaj w większym gronie, bezpośrednio z garnka (zwanego "caquelon"), zanurzając w masie nabite na widelec pieczywo lub warzywa . Zależnie od regionu istnieją różne przepisy dotyczące przypraw i dodatków. Podstawowymi składnikami są zawsze sery , zazwyczaj w dwóch gatunkach, zwykle ementaler i gruyère , białe wytrawne wino i kieliszek kirszu . Dodatek niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej ułatwia zemulgowanie serowo – winnej masy i zapobiega jej rozwarstwieniu (zwarzeniu). Typowymi przyprawami do fondue jest pieprz biały , gałka muszkatołowa i niektóre zioła.

Przyrządza się także fondue mięsne (fondue bourguignonne, w którym masa serowa zastępowana jest gorącym olejem, a pieczywo na widelcach wołowiną ) oraz fondue czekoladowe. Wykształciła się również swoista etykieta jadania fondue.


Inne hasła zawierające informacje o "Fondue":

Kuchnia włoska ...

Szwajcaria ...

Fondue FondueFondue (z fran. fondre – roztapiać się) – potrawa przygotowana z gorącego ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Fondue":

Żywność i żywienie (plansza 19) z winem i Calvadosem.) Dans le Pays de Savoie on produit la fameuse Fondue savoyarde. (W Sabaudii z ostrego sera gruyère  i wina robi ...

119. Świat przypraw – część 3 (plansza 8) und Gemüsegerichten (wie Blumenkohl, Spinat). Sie eignet sich auch zu hellen Soßen, KäseFondue oder Süßspeisen (Kompott oder Pudding). Auch Fisch- und Fleischgerichte erhalten durch ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie