Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

glukoza

glukoza (glikoza) - wzór: C6H12O6, dekstroza, cukier gronowy, cukier skrobiowy, monosacharyd, aldoheksoza, jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków organicznych. Związek organiczny, węglowodan (aldoheksoza), należący do cukrów prostych.


Właściwości fizyczne:

  • Stan skupienia: stały
  • Budowa: krystaliczna
  • Gęstość: 1,54 g/cm3
  • Rozpuszczalność: bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie; nierozpuszczalna w etanolu
  • Smak: słodki
  • Temperatura topnienia: 146 oC


Właściwości chemiczne:

  • Roztwór wodny glukozy ma odczyn obojętny.
  • Ulega fermentacji alkoholowej: C6H12O6 --fermentacja → 2C2H5OH  +  2CO2 
  • Posiada właściwości redukujące (obecność grupy aldehydowej)
    • Daje pozytywne wyniki w próbie Trommera i w próbie Tollensa
    • Odbarwia wodę bromową w obecności kwaśnego węglanu sodu.
      CH2OH-(CHOH)4-CHO + Br2 + 2NaHCO3 → CH2OH-(CHOH)4-COOH + 2NaBr + H2O + 2CO2↑ (kwas glukonowy)
  • Ulega redukcji wodorem w obecności katalizatora palladowego.
  • Tworzy glikozydy; grupa –OH przy pierwszym węglu to tzw. glikozydowa grupa wodorotlenowa
  • Ulega enolizacji w środowisku zasadowym (aldoza przechodzi w ketozę za pośrednictwem przejściowej formy endiolowej)

Powstawanie: Glukoza wytwarzana jest z CO2 i wody przez rośliny zawierające zielony barwnik, pod wpływem światła (fotosynteza) 6 CO2+6H2O →C6H12O6+6O2
W przemyśle glukozę otrzymuje się m.in. ze skrobi ziemniaczanej, jęczmiennej i kukurydzianej; stosowana w przemyśle spożywczym, fermentacyjnym, włókienniczym, w garbarstwie.

Występowanie: Występuje we wszystkich organizmach żywych w postaci wolnej oraz jako składnik wielu złożonych związków: glikozydów, disacharydów (sacharoza, laktoza) i polisacharydów (skrobia, glikogen, celuloza). Wodne roztwory glukozy skręcają płaszczyznę polaryzacji światła w prawo, przy czym występuje zjawisko mutarotacji. W roślinach glukoza powstaje w wyniku fotosyntezy. Zapotrzebowanie zwierząt na glukozę pokrywają sacharydy pobierane z pokarmem oraz glukoneogeneza. Glukoza dostarcza głównie części energii do procesów życiowych (glikoliza, Krebsa cykl, pentozowy cykl). Jest także substancją macierzystą licznych związków potrzebnych m.in. do syntezy nukleozydów, polisacharydów strukturalnych, laktozy, aminokwasów. Glukoza — jedyna forma transportowa sacharydów u zwierząt, jest utrzymywana we krwi na stałym poziomie (u człowieka 4,5–6,0 mmol/l, 70-115 mg/dm3) przez regulację hormonalną (oddziaływanie insuliny i glukagonu).
Jest to konieczne ze względu na potrzebę ciągłego zaopatrywania w glukozę między innymi: czerwonych krwinek i mózgowia, które nie mogą korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach mózg dorosłego człowieka, na który przypada prawie 1/5 podstawowej przemiany materii, zużywa około 140 g glukozy/dobę, a czerwone krwinki około 40 g/dobę.) W  niektórych stanach patologicznych (np. cukrzycy) glukoza jest wydalana z moczem (cukromocz). Łatwo przyswajalna, glukoza jest stosowana w stanach wyczerpania, w chorobach serca, wątroby i innych. Duże ilości glukozy występują w owocach (np. w winogronach do 20% suchej masy).


Inne hasła zawierające informacje o "glukoza":

Nadciśnienie tętnicze zakres niezbędnych badań pomocniczych pozostaje dyskusyjny[9]. Badania podstawowe wg PTNT: morfologia krwi, glukoza na czczo, poziom sodu i potasu, kwas moczowy, kreatynina, lipidogram, badanie ...

Oddychanie komórkowe substratu, glukozy, reakcje oddychania komórkowego zachodzą na trzech szlakach metabolicznych: Glikoliza , w której glukoza przekształcana jest do kwasu pirogronowego i powstają niewielkie ilości ATP oraz ...

Globuliny ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Fruktoza – monosacharyd występujący w owocach i miodzie . Wchodzi w skład dwucukru sacharozy ( glukoza + fruktoza).Fruktoza w temperaturze pokojowej jest białą substancją krystaliczną. Temperatura topnienia : ...

Celuloza Celulozafragment łańcucha celulozyOgólne informacje Monomery glukoza Struktura meru (C6H10O5)nWłaściwości Rozpuszczalniki odczynnik Schweizera ; w wodzie nierozpuszczalna Biodegradowalność tak Biokompatybilność tak ( biopolimer )Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą warunków ...

Amyloza ...

Materiał zapasowy roślin zapasowych mogą być magazynowane w organach spichrzowych rośliny.Materiały zapasowe stanowić mogą węglowodany ( glukoza , sacharoza , skrobia , inulina , hemiceluloza ), białka zapasowe (np. w postaci ziaren aleuronowych ), ...

Aldozy natomiast wiele pentoz i heksoz odgrywa kluczowe role w procesach życiowych (np. glukoza i ryboza ). Podział aldozTriozy (aldotriozy) (n=3): aldehyd glicerynowy Tetrozy (aldotetrozy) (n=4): erytroza treoza Pentozy (aldopentozy) (n=5): ryboza arabinoza ksyloza liksoza ...

Kwashiorkor ...


Inne lekcje zawierające informacje o "glukoza":

Układ mięśniowy (plansza 16) ...

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4) ...

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12) dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy jelita cienkiego (4) na cukry proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) – (5). I tak enzym maltaza rozszczepia maltozę na dwie ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie