|
Fasolada
FasoladaFasolada (
język grecki
: Φασολάδα -
transkrybowane
również jako fassolada lub fassoulada,
język arabski
: فاصوليا fasoulia,
język włoski
: pasta fazool lub, poprawniej, pasta e fagioli; znana także pod nazwą grecka zupa fasolowa,
język angielski
: greek bean soup) to jedna z najpopularniejszych
zup
w
kuchni greckiej
. Jest
zupą
wegetariańską
, jej podstawowymi składnikami jest
biała fasola
oraz
oliwa
. W różnych regionach
Grecji
, dodaje się do niej rozmaite inne składniki, takie jak
marchew
,
selery
,
pomidory
,
liście bobkowe
czy też
cebulę
. Jest także popularna na
Cyprze
, przez niektórych błędnie zaliczana także do
kuchni
cypryjskiej
, gdzie występuje pod
arabską
nazwą fasoulia. Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Fasolada":
Kuchnia grecka
...
Zupa
...
Fasolada
FasoladaFasolada (
język grecki
: Φασολάδα -
transkrybowane
również jako fassolada lub fassoulada,
język ...
Kategoria:Kuchnia grecka
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Fasolada":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|