Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

sacharoza

sacharoza - cukier trzcinowy, cukier buraczany, disacharyd nieredukujący zbudowany z α-glukozy i β-fruktozy. Ma słodki smak, łatwo ulega hydrolizie (powstaje tzw. cukier inwertowany, inwersja cukru), łatwo krystalizuje. Bardzo rozpowszechniona w świecie roślinnym, najpospolitszy środek słodzący. Na skalę przemysłową otrzymywana z trzciny cukrowej i buraków cukrowych.


Inne hasła zawierające informacje o "sacharoza":

Oddychanie komórkowe zwierząt[85]. 1897 Hans i Eduard Buchner przypadkowo okryli, że bezkomórkowym ekstrakcie z drożdży sacharoza rozkładana jest do alkoholu[86]. Za prace dotyczące fermentacji Eduard Buchner otrzymał ...

Fruktoza fermentacji ulega przemianie do etanolu .Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm , niż sacharoza i glukoza. Znaczne ilości fruktozy mogą powodować biegunkę i bóle żołądkowo - jelitowe . ...

Materiał zapasowy roślin mogą być magazynowane w organach spichrzowych rośliny.Materiały zapasowe stanowić mogą węglowodany ( glukoza , sacharoza , skrobia , inulina , hemiceluloza ), białka zapasowe (np. w postaci ziaren aleuronowych ), tłuszcze . ...

Chemia ...

Cukier spożywczy spożywczego (buraczanego) w powiększeniuCukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej ( cukier trzcinowy ), bądź z buraków cukrowych ( cukier ...

Cukier buraczany dla dwusacharydu sacharozy i dla produktów przemysłu cukrowniczego których głównym składnikiem jest sacharoza.Cukier biały – krystaliczny cukier wysokiej czystości. Określenie poszczególnych gatunków cukru białego ...

Inwertaza ...

Cukry proste ...

Kwas cytrynowy ...

Miód ula nektar kwiatowy lub spadź . Pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego (HCOOH) sacharoza przekształca się w organizmie pszczoły w cukry proste – glukozę i ...


Inne lekcje zawierające informacje o "sacharoza":

Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 12) przy udziale amylazy trzustki (2) do maltozy (3). Wszystkie dwucukry (maltoza, laktoza, sacharoza) – (3) znajdujące się w dwunastnicy zostają rozłożone przez odpowiednie enzymy ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2) ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 11) e height=434 width=770 > Disacharydy - sacharoza Właściwości sacharozy: Fizyczne: ciało krystaliczne białe smak słodki bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie słabo rozpuszczalna w alkoholu Chemiczne: brak ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie