Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

ocet

ocet - wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, zwykle 6-procentowy lub 10-procentowy. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Stosowany jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw.

Rozróżniamy ocet spirytusowy - powstający w wyniku fermentacji spirytusu (po rozcieńczeniu do odpowiedniego stężenia), oraz ocet winny - powstający w wyniku fermentacji wina. Ocet winny – w zależności od tego, z jakiego powstał wina – może być biały lub czerwony. Bardzo znany jest ocet balsamiczny produkowany w okolicach Modeny we Włoszech, o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Często stosowane są octy produkowane z win i moszczów owocowych (np. ocet jabłkowy), zachowujące do pewnego stopnia smak, a zwłaszcza zapach owoców, cenne zwłaszcza jako przyprawa do sałatek i surówek. Dość popularne są octy aromatyzowane lub smakowe, otrzymywane (także w warunkach domowych) przez macerowanie w surowym occie ziół, przypraw, warzyw lub owoców takich jak bazylia, tymianek, rozmaryn, różne rodzaje pieprzu, czosnek, cytryna, orzechy itp. W kuchni japońskiej popularny i bardzo często używany jest ocet ryżowy, produkowany z gorszych gatunków sake, o przyjemnym zapachu i nieco słodkawym smaku.

Ocet może być istotnym składnikiem sosów (zwłaszcza zimnych, np. większości majonezów, tradycyjnego vinaigrette itp.). Jest też najważniejszym składnikiem marynat stosowanych do konserwowania ogórków, grzybów i tzw. pikli (młodych warzyw, orzechów itp., stosowanych jako zakąska lub dodatek do sałatek). Używany też bywa jako składnik zapraw do macerowania mięsa lub ryb przed smażeniem, a zwłaszcza pieczeniem.

Ze względu na niską cenę i łatwą dostępność, ocet spirytusowy bywa do dziś powszechnie używany w gospodarstwie domowym jako podręczny środek czyszczący, dezynfekujący i odkamieniający oraz jako składnik w wielu tradycyjnych przepisach na domowe odplamiacze, kosmetyki, a nawet lekarstwa. Ocet spirytusowy może być spożywany jedynie w niewielkich ilościach (zależnie od stężenia kwasu octowego) ponieważ niszczy on czerwone krwinki u ssaków.


Inne hasła zawierające informacje o "ocet":

Papirus ...

Mumifikacja ...

Sushi ...

Kwas jabłkowy ...

Buk zwyczajny sportowych i wiele przedmiotów codziennego użytku. Przemysł chemiczny wytwarza z niego papier, ocet drzewny, węgiel drzewny i olej smołowy. Nadaje się do toczenia.Drewno ma ...

Dżuma dżumą także specjalnymi antidotami: najcenniejszym z nich była driakiew , ale stosowano też ocet siedmiu złodziei ( ocet winny , w którym przez 12 dni moczono bylicę ...

Borowik szlachetny ...

Dieta bezglutenowa ...

Ocet winny nadania kwaskowego smaku przyrządzanym potrawom.Do sałatek i surówek stosuje się głównie biały ocet winny, zaś do marynat stosowanych do moczenia wołowiny , cielęciny czy jagnięciny ...

Srebro właściwości antybakteryjne. Właściwości lecznicze opisywał Hipokrates , a Fenicjanie przechowywali wodę, wino i ocet w naczyniach wykonanych ze srebra.Związki srebra były używane podczas I wojny ...


Inne lekcje zawierające informacje o "ocet":

Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 16) ...

Mieszaniny (plansza 3) (np.powietrze) piany (np. woda sodowa) piany stałe (np. pumeks) ciecz aerozole i mgły (np. deszcz) roztwory właściwe (np.ocet) emulsje (np.mleko) (np. mokra gąbka) ciało stałe dymy (np. kurz) roztwory właściwe, koloidy i zawiesiny stopy metali ...

012. Nicienie (plansza 12) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie