Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

alkohol etylowy

Alkohol etylowy (etanol; hydroksyetan)

 

Związek organiczny z grupy alkoholi alifatycznych, będący pochodną hydroksylową etanu.

 

 

Wzór chemiczny:

C2H5OH

 

 

Właściwości fizyczne:

 

Stan skupienia

ciecz

Barwa 

bezbarwna

Zapach

charakterystyczny, ostry

Smak

piekący

Rozpuszczalność

miesza się z wodą w dowolnym stosunku

Temperatura wrzenia

78,3 °C

Temperatura topnienia

-114,2 °C

Gęstość 

0,7893 g/cm3

 

Właściwości chemiczne:

  • jest łatwopalny. Spala się jasnym, niebieskim płomieniem
    2 C2H5OH + 6 O2 → 4 CO2 + 6 H2O
  • o właściwościach chemicznych etanolu decyduje obecność grupy hydroksylowej w cząsteczce
  • wykazuje właściwości toksyczne
  • powoduje ścinanie białka (denaturację)
  • ulega rekcji dehydratacji ( przebiega w środowisku kwasowym)
    CH3-CH2OH --> CH2=CH2 + H2O
  • wchodzi w reakcje z aktywnymi metalami
    2CH3-CH2OH + 2Na --> 2CH3-CH2ONa + H2 ( powstaje etanolan)
  • z kwasami wchodzi  w reakcję estryfikacji
    CH3-CH2OH + CH3COOH --> CH3COOC2H5 + H2O
  • reaguje z halogenowodorami
  • CH3CH2-OH   +   HBr  →   CH3CH2-Br   +   H2O
  • w reakcjach utleniania powstaje aldehyd octowy lub kwas octowy

 

Otrzymywanie:

1. W wyniku fermentacji alkoholowej sacharozy

C12H22O11 + H2O  ——— C2H5OH + 4CO2 

Fermentację alkoholową można prowadzić także stosując jako substrat wielocukry (najczęściej skrobię, zawartą w ziemniakach lub zbożu), które przez enzymy zostają rozłożone na cukry proste, ulegające fermentacji.

W czasie fermentacji mogą powstawać w reakcjach ubocznych także niewielkie ilości innych związków (innych alkoholi - amylowego, izobutylowego, propylowego oraz estrów, ketonów i kwasów organicznych), tworząc tzw. olej fuzlowy, fuzel - ciecz o przykrym zapachu i smaku, pozostająca po oddestylowaniu frakcyjnym alkoholu etylowego z surowego produktu fermentacji.

Enzymy prowadzące fermentację zostają unieczynnione po osiągnięciu stężenia alkoholu etylowego około 15% (białka!).

2. Aby otrzymać alkohol etylowy o wyższym stężeniu, oraz oddzielić go od pozostałych składników procesu fermentacji przeprowadza się wielokrotną destylację (rektyfikację), w wyniku której powstaje produkt zwany spirytusem rektyfikowanym. Ze względu na właściwości fizykochemiczne etanolu w procesie prostej destylacji otrzymać możemy jedynie spirytus o stężeniu etanolu 95% i zawierający 5% wody, tworzy on bowiem z wodą taką właśnie mieszaninę azeotropową. Zakłócić tę azeotropie możemy dodatkiem np. benzenu i w ten sposób w końcowym efekcie otrzymać bezwodny alkohol etylowy.

Większość etanolu otrzymywanego obecnie w procesie fermentacyjnym używana jest do celów spożywczych, a do celów technicznych stosowany jest głównie alkohol syntetyczny.

3. Etanol syntetyczny otrzymuje się tzw. metodą "acetylenową" zwaną również reakcją Kuczerowa. Acetylen w obecności siarczanu rtęci HgSO4 jako katalizatora, przyłącza cząsteczkę wody, tworząc aldehyd octowy. Aldehyd ten poddany redukcji daje alkohol etylowy.

4. Całkowicie bezwodny etanol (zawartość wody < 100 ppm) uzyskuje się przez destylację znad etanolanu magnezu w układzie zabezpieczonym przed dostępem powietrza.

 

Zastosowanie:

  • rozpuszczalnik wielu substancji organicznych i nieorganicznych
  • jako surowiec do syntezy sztucznego kauczuku
  • jako paliwo silnikowe (odwodniony etanol w mieszaninie z benzyną)
  • jako surowiec w przemyśle farmaceutycznym
  • w przemyśle spożywczym
  • w przemyśle kosmetycznym


Inne hasła zawierające informacje o "alkohol etylowy":

Nadciśnienie tętnicze ...

Trzcina cukrowa ...

Oddychanie komórkowe ...

Denaturacja ...

Termometr ...

Szkocja ...

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" ...

Alkohole atomem węgla w hybrydyzacji sp3.W języku potocznym przez "alkohol" rozumie się zazwyczaj alkohol etylowy (etanol) lub napój alkoholowy .Najprostsze i najczęściej spotykane w życiu codziennym ...

Zaburzenia rytmu serca ...

Dojrzewanie ...


Inne lekcje zawierające informacje o "alkohol etylowy":

21 Alkohol i inne używki. Kolizje i wypadki (plansza 6) ...

21 Alkohol i inne używki. Kolizje i wypadki (plansza 5) ...

21 Alkohol i inne używki. Kolizje i wypadki (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie