Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

aminokwas

Związki organiczne, pochodne węglowodorów, zawierające co najmniej jedną grupę aminową (-NH2) i jedną grupę karboksylową (-COOH). Są to więc kwasy karboksylowe (alifatyczne lub aromatyczne), zawierające w cząsteczce oprócz grupy karboksylowej -COOH, grupę aminową -NH2.

Konsekwencją obecności grupy karboksylowej i grupy aminowej jest możliwość oddziaływań, czy wręcz reakcji, zachodzących w obrębie jednej cząsteczki posiadającej kwasową grupę karboksylową i zasadową grupę aminową. Możliwe są oczywiście także oddziaływania międzycząsteczkowe tych grup, pochodzących z różnych cząsteczek.







Klasyfikacja aminokwasów

Aminokwasy alifatyczne
Zawierają w cząsteczkach grupy funkcyjne aminowe i karboksylowe związane z nasyconymi, tetraedrycznymi atomami węgla. Ze względu na położenie grupy aminowej w stosunku do grupy karboksylowej w cząsteczce dzieli się je na α, β, γ, δ, ε… - aminokwasy.

Przykłady:

  • H2N-CH2-COOH – α–aminokwas (gr -COOH i –NH2 są połączone z tym samym At. C)
  • H2N-CH2-CH2-COOH – β–aminokwas
  • H2N-CH2-CH2-CH2-COOH – γ–aminokwas

Aminokwasy aromatyczne

Obie grupy funkcyjne związane są z atomami węgla pierścieni aromatycznych.


kwas p-aminobenzoesowy

Rozpuszczalność i temperatura topnienia

Jonowa budowa aminokwasów wpływa na ich rozpuszczalności. Większość aminokwasów białkowych jest rozpuszczalna w wodzie, a prawie wszystkie, za wyjątkiem proliny, są trudno lub w ogóle nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych, nawet polarnych, takich jak alkohole czy ketony. Z kolei aminokwasy aromatyczne, kwasowe a także cysteina trudno rozpuszczają się w wodzie, tzn. ich rozpuszczalność w temperaturze pokojowej nie przekracza 1g w 100cm3. Do najtrudniej rozpuszczalnych należą cysteina, tyrozyna, histydyna, kwas asparaginowy oraz kwas glutaminowy. Najłatwiej natomiast w wodzie rozpuszczają się hydroksyprolina i glicyna. Aminokwasy białkowe wykazują dobrą rozpuszczalność w wodnych i alkoholowych roztworach kwasów nieorganicznych, w amoniaku i w wodnych roztworach zasad, takich jak roztwór węglanu sodu lub potasu.

Wszystkie aminokwasy są substancjami krystalicznymi, które wykazują wysokie temperatury topnienia. Najczęściej temperatura rozkładu aminokwasów białkowych przekracza 200oC, a w niektórych przypadkach nawet 300oC. Wysokie temperatury topnienia aminokwasów wynikają z ich jonowej budowy.

Znaczenie aminokwasów

Aminokwasy są związkami biologicznie ważnymi jako materiał budulcowy wszystkich białek, w których połączone są wiązaniami peptydowymi. Niektóre aminokwasy stanowią produkty wyjściowe do biosyntezy ważnych hormonów np. z tyrozyny powstaje tyroksyna i adrenalina. Rośliny mogą syntetyzować wszystkie aminokwasy, zwierzęta są zdolne do syntezy tylko niektórych (aminokwasy endogenne), zaś pozostałe (aminokwasy egzogenne) muszą pobierać z pokarmem.


Inne hasła zawierające informacje o "aminokwas":

Miozyna grubych i elastyny . Miozyna była jednym z pierwszych białek o poznanej sekwencji aminokwasów , sekwencji mRNA , oraz oznaczonej konformacji przestrzennej łańcucha polipeptydowego. Podobne białkowe włókna ...

Związek organiczny za nieorganiczne jeszcze przed działalnością Wöhlera, takie jak węglany . Klasyfikacja Glicyna stanowi najprostszy aminokwas białkowy a zarazem przykład związku wielofunkcyjnegoIstnieje kilka możliwości dokonania podziału związków ...

Kwashiorkor ( białko , witaminy , pierwiastki śladowe ) pożywienia. Niedobory żywieniowe zaburzają syntezę enzymów , niedostateczna podaż aminokwasów prowadzi do zmian funkcji, a potem również struktury narządów wewnętrznych, wtórnie ...

Fosforylacja oksydacyjna siarki. Każdy z atomów żelaza wchodzących w skład centrów jest koordynowany przez aminokwas , zwykle grupę -SH cysteiny . Jony metalu, tworzącego kofaktor, ulegają redukcji podczas ...

Dorothy Crowfoot Hodgkin prowadziła w Cavendish Laboratory w Cambridge badania krystalograficzne nad sterolami , peptydami i aminokwasami . Następnie ponownie pracowała w Uniwersytecie w Oxfordzie. W 1937 obroniła doktorat ...

Historia nauki Śniadecki sformułował koncepcję obiegu materii w przyrodzie. W 1805 pierwszy raz wyizolowano aminokwas asparaginę . Aleksander von Humboldt , niemiecki uczony i podróżnik, badał geologię i ...

Plemnik ssaków. Zasadowe keratynopodobne białka histonowe plemników buhaja składają się z 47 reszt aminokwasowych z alaniną jako N-końcowym oraz glutaminą jako C-końcowym aminokwasem.Funkcja białek zasadowych:udział ...

Wiązanie peptydowe Wiązanie peptydowe - umowna nazwa wiązania amidowego występującego między aminokwasami peptydów i białek. Wiązanie peptydowe łączy grupę α-aminową jednego aminokwasu z ...

Dwupeptydy Dwupeptydy – organiczne związki chemiczne zbudowane z dwóch reszt aminokwasowych połączonych wiązaniem peptydowym . W organizmach żywych powstają na drodze biosyntezy, są ...

Wiązanie wodorowe których przyłączone są różne podstawniki, charakterystyczne dla 20 różnych istniejących w przyrodzie aminokwasów biogennych. Grupy aminowa i karbonylowa tworzą wewnątrzcząsteczkowe wiązanie wodorowe N-H...O=C, które ...


Inne lekcje zawierające informacje o "aminokwas":

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 10) ...

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 15) ...

Białka (plansza 3) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie