Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Emulgacja

Emulgacja

Emulgacja – proces łączenia dwóch niemieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest cieczą , prowadzący do powstania trwałej emulsji . W organizmie człowieka zachodzi ona w dwunastnicy pod wpływem żółci i polega na rozbiciu dużych cząsteczek tłuszczy na mniejsze, bardziej przyswajalne w dalszej części układu pokarmowego .

Najczęściej odbywa się poprzez dodanie do układu emulgatora i silne, mechaniczne zmieszanie całości. Niektóre substancje można również emulgować same z sobą. Najczęściej prowadzi to jednak do niestabilnych, rozwarstwiających się mieszanin, choć niektóre związki chemiczne są dla siebie nawzajem emulgatorami. Aby poprawić właściwości smakowe a przede wszystkim zwiększyć ich trwałość, poddaje się je procesowi emulgacji. Obróbka polega na rozbiciu każdej cząsteczki tłuszczu na drobniejsze kropelki, wykorzystuje się do tego pompy emulgujące rozbijające tłuszcz pęcherzykami powietrza.


Inne hasła zawierające informacje o "Emulgacja":

Emulgacja Emulgacja – proces łączenia dwóch niemieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest ...

Pęcherzyk żółciowy ...

Wątroba ...

Trawienie ...

Fondue ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Emulgacja":

Układ pokarmowy człowieka (plansza 17) ...

109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka (plansza 18) e height=380 width=770 > Emulgacja tłuszczu Kamienie żółciowe powstającez odkładanych składników żółci Lipaza jest białkiem hydrofilowym, co oznacza, ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie