Dynia makaronowa
Dynia makaronowa | Gatunek leczniczy |
Dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia) –
odmiana
dyni zwyczajnej
należąca do rodziny
dyniowatych
. Pochodzi z
Ameryki
, tak jak wszystkie gatunki
dyni
. Według nowszych
ujęć taksonomicznych
jest to synonim odmiany Cucurbita pepo L. subsp. pepo[2]. Przekrojony owoc dyni makaronowej Morfologia-
Łodyga
- Płożąca, o długich pędach, dochodzących do 4 – 5 metrów.
-
Owoce
- Na każdej roślinie wyrasta 8 do 10 owalnych owoców o żółtopomarańczowej skórce i ciemniejszym, pomarańczowym miąższu. Każdy z nich waży od 2 do 4 kg, co daje roczny zbiór około 40 kg owoców z jednego krzaka.
Zastosowanie-
Roślina uprawna
: Uprawiana jako
warzywo
.
-
Sztuka kulinarna
: Charakteryzuje się tym, że po ugotowaniu miękisz jej rozpada się na pasemka, podobne do
makaronu
. Tej właściwości zawdzięcza swoją nazwę. Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Można z niej robić te wszystkie potrawy, które przyrządza się z innych gatunków dyni, ale najefektowniejsze z nich, to dynia gotowana w różnych sosach oraz dynia marynowana w occie. W tej formie zachowuje ona swoją niezwykłą, „makaronową" postać, jeśli ją przekrajać w poprzek na połowę i widelcem delikatnie wyjąć miąższ. Często podaje się dynię jako niskokaloryczne spaghetti zamiast klusek. Wartość odżywcza: Zawiera ono niewiele węglowodanów, w tym sporo cukrów, trochę soli mineralnych (fosforu, wapnia, żelaza), dużo witaminy A oraz nieco innych witamin.
Uprawa- Warunki uprawy: Uprawia się ją w miejscach zacisznych, nasłonecznionych, na pochylonych stokach lub w narożnikach ogrodu, gdyż potrzebuje słońca i dobrego nawodnienia. Wymaga ona gleby ciepłej, przepuszczalnej, średnio ciężkiej, bogatej w próchnicę, niekwaśnej. Nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, jest odporna na choroby oraz szkodniki. Można ją przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym, suchym pomieszczeniu. Jest w Polsce mało znana, choć udaje się dobrze w naszych warunkach klimatycznych.
- Sposób uprawy: Dojrzałość konsumpcyjną osiągają po ok. 100 dniach od zasiania, kiedy ich pestki nie są jeszcze zupełnie dojrzałe i twarde.
Przypisy Bibliografia- Podbielkowski Z., Rośliny użytkowe, WSiP, Warszawa 1992.
- Gapiński M. (red.), Warzywa mało znane i zapomniane, PWRiL, Poznań 1993.
- Szweykowscy A. i J. (red.), Słownik botaniczny, Wiedza Powszechna, Warszawa 1993.
- Anna Czerni, Warzywa rzadko spotykane, Wydawnictwo Watra, Warszawa 1986
Inne hasła zawierające informacje o "Dynia makaronowa":
Dżem
...
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Chomiki
...
Dynia
...
Dyniowce
...
Kwiat
...
Karotenoidy
...
Język węgierski
...
Selen
...
Pszenica
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Dynia makaronowa":
115. Najważniejsze obszary rolnicze świata (plansza 19)
...
019. Artykuły spożywcze (plansza 5)
...
Rolnictwo w Polsce (plansza 20)
...
|