|
Dolmades
DolmadesDolmades (również dholmades,
gr.
δολμαδες) - potrawa z
mięsa
i
ryżu
. Rodzaj
gołąbków
, podobnie jak w Polsce podawanych na ciepło i z sosem, jednak mięso w tamtejszych gołąbkach jest pochodzenia
jagnięcego
, a całość zawinięta w
liście winogron
,co sprawia, że gołąbki te są mniejsze. Nazwa dholmades jest nazwą grecką, są znane także w innych krajach
bałkańskich pod
innymi nazwami, a pochodzą z
Turcji
, gdzie jadano je już przed wiekami.
Inne hasła zawierające informacje o "Dolmades":
Kuchnia grecka
...
Dolmades
Przygotowywanie DolmadesDolmades (również dholmades,
gr.
δολμαδες) - potrawa z
mięsa
i
ryżu
. Rodzaj ...
Kategoria:Kuchnia grecka
...
Kategoria:Potrawy mięsne
...
Kategoria:Potrawy z ryżu
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Dolmades":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|