|
kucharz małej gastronomii
Przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.
Zadania zawodowe:
-
obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw
-
dokonywanie jakościowej i organoleptycznej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw
-
dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym i ich przydatności kulinarnej;
-
właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi;
-
przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania oraz w zależności od sposobu ich podawania
-
sporządzanie kalkulacji potraw i napojów
-
dokonywanie obróbki wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
-
wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wykonanych potraw i napojów
-
konserwowanie maszyn i urządzeń
-
stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
|
Nauka kierunku w wybranym województwie: Dolina Małej Łąki DOLNOŚLĄSKIE Dolina Małej Łąki KUJAWSKO-POMORSKIE Dolina Małej Łąki LUBELSKIE Dolina Małej Łąki LUBUSKIE Dolina Małej Łąki ŁÓDZKIE Dolina Małej Łąki MAŁOPOLSKIE Dolina Małej Łąki MAZOWIECKIE Dolina Małej Łąki OPOLSKIE Dolina Małej Łąki PODKARPACKIE Dolina Małej Łąki PODLASKIE Dolina Małej Łąki POMORSKIE Dolina Małej Łąki ŚLĄSKIE Dolina Małej Łąki ŚWIĘTOKRZYSKIE Dolina Małej Łąki WARMIŃSKO-MAZURSKIE Dolina Małej Łąki WIELKOPOLSKIE Dolina Małej Łąki ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|