Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Dekstryny

Dekstryny

Dekstryna

Dekstryna — grupa złożonych węglowodanów , zbudowanych z pochodnych cukrów prostych , połączonych wiązaniami α1,4- acetalowymi , o długości od 3 do ok. 12-14 merów .

Dekstryny powstają w wyniku enzymatycznej lub powodowanej kwasami mineralnymi hydrolizy skrobi . W przemyśle dekstryny są produkowane w wyniku katalitycznej hydrolizy skrobi pochodzącej z ziemniaków . Dekstryny powstają w jamie ustnej w czasie wstępnego trawienia skrobi i innych cukrów złożonych, na skutek pękania wiązań α1,4-acetalowych, łączących mery glukozowe pod wpływem enzymów obecnych w ślinie , m.in. amylazy .

Dekstryny są łatwo rozpuszczalnymi w wodzie, substancjami krystalicznymi o barwie białej. Rozróżnia się dekstryny liniowe (o otwartych łańcuchach) oraz dekstryny cykliczne, o kształcie toroidalnym zwane cyklodekstrynami . Wszystkie dekstryny są stosunkowo łatwo przyswajalne, gdyż po spożyciu ulegają takiemu samemu rozkładowi do glukozy, jak inne cukry złożone.

Dekstryny mają szereg zastosowań praktycznych, ze względu na łatwość ich produkcji i niską cenę. Są m.in. stosowane jako nietoksyczne kleje biurowe o charakterystycznym słodkim smaku, substancje zagęszczające w produkcji słodyczy oraz tanie masy plastyczne, z których produkować można np. jednorazowe, ekologiczne naczynia.

W medycynie dekstryny są stosowane jako masy tabletkowe, powłoki tabletek oraz otoczki kapsułek , które po spożyciu same rozpuszczają się w przewodzie pokarmowym. Wodne roztwory dekstryn, są stosowane jako płyny krwiozastępcze, gdyż stosunkowo łatwo jest uzyskać z dekstryn roztwór o odpowiedniej lepkości umożliwiającej ich podawanie dożylne w formie tzw. kroplówki .

Cyklodekstryny, dzięki swojej unikalnej budowie są stosowane jako cząsteczki zdolne do transportu leków do ściśle określonych tkanek.

Maltodekstryna

Maltodekstryna - mieszanina poli- i oligosacharydów , otrzymywana przez częściową hydrolizę skrobi .

Właściwości

Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie . pH jej roztworów wodnych wynosi 5,5 - 7,0. Nie ulega fermentacji . Ma słabo słodki smak i jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka (wchłaniana jest równie szybko jak glukoza).

Zastosowanie

Maltodekstryna jest stosowana jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych.

Jest składnikiem wyrobów cukierniczych, przetworów owocowych, środków leczniczych oraz suplementów diety.


Inne hasła zawierające informacje o "Dekstryny":

Skrobia ...

Chleb substancji popiołotwórczych oraz 42-48% wody . Skórka chleba składa się głównie ze skarmelizowanej Dekstryny . Historia chleba Czasy starożytneChleb wymieniany jest wśród elementarnych posiłków człowieka w ...

Miód ...

Ślina ...

Fermentacja masłowa zdolność do rozkładu wielocukrów na cukry proste, a więc m.in. rozkładają skrobię , Dekstryny , błonnik , pektyny ,naturalnym ich środowiskiem jest gleba. Udział bakterii masłowych w niszczeniu ...

Dekstryny cukrów prostych , połączonych wiązaniami α1,4- acetalowymi , o długości od 3 do ok. 12-14 merów .Dekstryny powstają w wyniku enzymatycznej lub powodowanej kwasami mineralnymi hydrolizy skrobi . W ...

amylaza ślinowa ślinowa - enzym hydrolityczny produkowany przez ślinianki. Rozkłada skrobie i glikogen poprzez Dekstryny do maltozy. Dawna nazwa amylazy ślinowej to ptialina. ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Dekstryny":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie