Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Kasza manna

Kasza manna

Sucha kasza manna.

Kasza manna (grysik) - drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy .

Kasza manna stanowi jeden z produktów handlowych, otrzymany w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Podczas przemiału pszenicy na mąkę otrzymuje się wiele frakcji kaszek, czyli cząstek bielma mącznego. Jedną z tych frakcji poddaje się oczyszczeniu w urządzeniach nazywanych wialniami kaszkowymi. Oczyszczenie polega na wydzieleniu z półproduktu frakcji kaszki drobnych cząstek otrębiastych oraz mąki. Tak oczyszczona frakcja kaszek o ustalonej granulacji (wielkości ziarna) stanowi produkt handlowy o nazwie kasza manna.

Jedna z najbardziej popularnych kasz, najczęściej stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest jednak niedozwolona w dietach bezglutenowych , ze względu na to, że pszenica, z której jest otrzymywana, zawiera gluten.

W obrocie handlowym można spotkać kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną (błyskawiczną). Kasza manna preparowana podlega w procesie produkcji wstępnej obróbce termicznej, która doprowadza do skleikowania ziaren skrobi, wskutek tego kasza ta ulega szybkiemu ugotowaniu.

Kaszę mannę można przygotować jako samodzielną potrawę (np. zupę mleczną, budyń, leguminę ) lub jako środek zagęszczający (wiążący) do ciast, zup, przetworów mięsnych. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania brzegów formy do ciasta, bądź zamiennie z makaronem jako dodatek do zup.

Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Zawiera niewiele błonnika , minerałów i witamin, lecz dużą ilość skrobi. Kasza manna powinna stanowić drobne cząstki bielma, bez widocznych ciemnych cząstek otrębowych oraz nie powinna być zamączona.

Ma łagodny smak, ale można ją przyprawić. By była gęsta, 20 dag kaszy gotuje się przez kwadrans w ok. 0,5 l lekko osolonego wrzątku, na półgęstą potrzeba ok. 0,7 l wody.

Kasza manna gotowana na parze ma indeks glikemiczny o wartości 55[1].

Przypisy


Inne hasła zawierające informacje o "Kasza manna":

Dziady (zwyczaj) ...

Romeo and Juliet ...

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" ...

Harry Mulisch ...

Murray Gell-Mann ...

George Zweig ...

Kwark ...

Hadrony ...

Kwark górny ...

Kwark dolny ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kasza manna":

218 Oblicza światowej kultury (plansza 5) ...

01. Rozwój człowieka (plansza 2) ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 21) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie