Tartrazyna (
E102
) – cytrynowożółty
barwnik azowy
produkowany głównie do
celów spożywczych
. W Polsce jej nazwa handlowa to żółcień spożywcza 5. Dopuszczona do użytku przez amerykańską agencję
FDA
(mimo tego, jest zakazana w niektórych krajach), która wymaga umieszczenia na opakowaniach produktów zawierających ten związek adnotacji FD&C No. 5 (
Stany Zjednoczone
nie stosują
symboli E
).
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 7,5
mg
/
kg
ciała.
Stopiona z
kwasem borowym
wykazuje właściwości
fosforescencyjne
[2].
To użycie tartrazyny przy produkcji Inca Koli powoduje jej żółte zabarwienie
Działanie niepożądane
Tartrazyna jest czynnikiem uwalniającym
histaminę
, dlatego po jej spożyciu
astmatycy
mogą odczuwać wzmożone objawy choroby (jest ona także odpowiedzialna za
skurcze
macicy
, grożące
poronieniem
u
ciężarnych
). W przypadku osób z
nietolerancją
salicylanów
(
aspiryna
, niektóre owoce, m.in.
jagody
i
maliny
) tartrazyna wzmaga jej objawy. Jest niezalecana dla dzieci[3], w połączeniu z
benzoesanami
(E210–215) może u nich powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu
ADHD
. U innych (nawet nieuczulonych) osób może wywoływać:
pokrzywkę
, zapalenie skóry, bóle głowy,
katar sienny
, trudności z koncentracją,
depresję
,
wysypkę
, swędzenie
warg
i
języka
,
bezsenność
, dezorientację,
anafilaksję
.
Tartrazyna jest
kancerogenna
.
Zastosowanie
Przede wszystkim produkty w proszku:
napoje
,
zupy
czy
polewy
do deserów; ale także: wyroby cukiernicze,
groszek
i
kukurydza
konserwowa
, krakersy serowe,
napoje bezalkoholowe
,
sos miętowy
,
galaretki
(głównie
miętowe
),
likiery
owocowe,
marcepan
,
sos brązowy
,
dżemy
,
płatki zbożowe
kasze
,
miód sztuczny
i
musztardy
.
Inne zastosowania
Składnikiem niektórych
kosmetyków
oraz
barwnik
do
wełny
i
jedwabiu
.
Przypisy
Bibliografia
- Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. .
-
E102: Tartrazyna
(
pol.
). [dostęp 2010-08-31].