Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Cysteina

Cysteina

L-Cysteina
Ogólne informacje
Nomenklatura systematyczna ( IUPAC ):
kwas (2R)-2-amino-3-merkaptopropionowy
Inne nazwyCys
C
Wzór sumarycznyC3H7NO2S
SMILES
C(C(C(=O)O)N)S
Masa molowa 121,16 g / mol
Identyfikacja
Numer CAS 52-90-4
Niebezpieczeństwa
MSDS Zewnętrzne dane MSDS
Zagrożenia
Szkodliwy
Szkodliwy
(Xn)
Zwroty ryzyka R22
Numer RTECS HA1600000
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Cysteina (nazwa skrótowa Cys) jest aminokwasem kodowanym , endogennym , wchodzącym w skład wielu białek , zawierającym grupę tiolową , dzięki której jest zdolna do tworzenia mostków siarczkowych – jednego z czynników wpływających na trzeciorzędową strukturę białek . Cysteina łącznie z homocysteiną i metioniną tworzą grupę aminokwasów siarkowych.

Spis treści

Biosynteza

Cysteina powstaje w reakcji transsulfurylacji, tj. przeniesienia atomu siarki z metioniny na serynę z udziałem cząsteczki ATP . Połączenie dwóch cząsteczek cysteiny, po redukcji grup tiolowych (SH), prowadzi do otrzymania struktury nazywanej cystyną .

Znaczenie biochemiczne i własności

Cysteina odgrywa podstawową rolę w tworzeniu się trzeciorzędowych struktur białek. Reakcja grup SH między dwoma merami cysteiny obecnych w łańcuchach polipeptydowych prowadzi do powstania mostków dwusiarczkowych.

Cysteina po dekarboksylacji jako cysteamina znajduje się w koenzymie A , a jej grupa tiolowa jest grupą czynną tego koenzymu, biorącego udział w wielu rekcjach, m.in. w przenoszeniu dwuwęglowych grup acylowych , w biosyntezie kwasów tłuszczowych , a także licznych estrów i amidów oraz w przemianach katabolicznych .

Cysteina wchodzi w skład tripeptydu glutationu (y-glutamylo-cysteinylo-glicyny), w którym jej grupa tiolowa jest grupą czynną w reakcjach redoks . Utlenienie i dekarboksylacja cysteiny prowadzi do powstania tauryny wchodzącej w skład soli kwasów żółciowych .

W produktach żywnościowych cysteina i metionina mogą się utleniać do sulfoksydu i sulfonu metioniny oraz do kwasu cysternowego.

Występowanie i zastosowania

W białku zbóż i kukurydzy na ogół znajdują się wystarczające ilości aminokwasów siarkowych do pokrycia zapotrzebowania zwierząt, natomiast za mało jest ich w białku nasion roślin motylkowatych , a więc i w śrucie sojowej .

Dostosowanie zawartości aminokwasów niezbędnych w dawce do zapotrzebowania (zbilansowanie aminokwasów) dotyczy zazwyczaj czterech z nich: lizyny , metioniny (lub metioniny + cysteiny), treoniny i tryptofanu . Niedostateczną ilość jednego lub paru z tych aminokwasów w paszy dla zwierząt hodowlanych uzupełnia się, podwyższając poziom białka lub dodając preparaty aminokwasów krystalicznych (czystych).

Polskie normy żywienia świń zalecają stosunek lizyny do metioniny z cysteiną, treoniny i do tryptofanu jak 100:60:62:18. W żywieniu trzody chlewnej w Stanach Zjednoczonych zalecany stosunek tych aminokwasów wynosi odpowiednio: 100:57:66:18 (NRC, 1998, żywienie do woli)[1].

Przypisy

  1. Dorota Jamroz (red.), Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. T. 1: Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt


Inne hasła zawierające informacje o "Cysteina":

Keratyna ...

Oksytocyna ...

Fosforylacja oksydacyjna ...

Cysteina L-CysteinaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna ( IUPAC ):kwas (2R)-2-amino-3-merkaptopropionowyInne nazwyCysCWzór sumarycznyC3H7NO2S SMILES C(C(C(=O)O)N)S Masa molowa 121,16 g / mol Identyfikacja Numer CAS 52-90-4 Właściwości Temperatura topnienia 220–228 °C Punkt ...

Mostek dwusiarczkowy ...

Znaczenie biologiczne pierwiastków ...

Insulina ...

Biosynteza aminokwasów ...

Komórka ...

Amarylkowate ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Cysteina":

102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 9) - alanina, asparagina, asparaginian, arginina - Cysteina - glutaminian, glutamina, glicyna ...

Białka (plansza 12) e height=380 width=770 > Struktura pierwszorzędowa 1-alanina, 2-walina, 3-seryna, 4-glutaminian, 5-Cysteina, 6-glutamina, 7-fenyloalanina, 8-metionina, 9-histydyna, itd. ...

Białka (plansza 7) hydrofilowe: Cysteina, tyrozyna, treonina ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie