Cynamonowiec
CynamonowiecCynamonowiec (Cinnamomum Scheffer) – rodzaj roślin z rodziny
wawrzynowatych
. Obejmuje ok. 250
gatunków
, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej
Azji
. Obecnie uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Wszystkie gatunki zawierają
gruczołki
, w których zbierają się
olejki eteryczne
.
Gruczołki
te znajdują się w całych roślinach (
liście
,
drewno
,
kora
,
korzenie
).
Gatunkiem typowym
jest Cinnamomum verum J. S. Presl[2]. Morfologia- Pokrój
- Drzewa lub duże krzewy.
-
Liście
- Wiecznie
zielone
, skórzaste, woskowatopołyskujące,
naprzeciwległe
.
-
Kwiaty
- Niepozorne, zielonkawe, zebrane w
wiechy
wyrastające z kątów liści. Obupłciowe, rzadziej rozdzielnopłciowe.
-
Owoce
- Podłużne, jednonasienne
jagody
od
czerwonych
do prawie
czarnych
, wielkości
wiśni
.
Biologia i ekologiaRośliny wymagające dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb
gliniastych
. Systematyka- Pozycja systematyczna wg
APweb
(aktualizowany
system APG III
z 2009)[1]
Jeden z około 50 rodzajów zaliczanych do rodziny
wawrzynowatych
(Lauraceae), wchodzącej w skład rzędu
wawrzynowców
(Laurales) stanowiącego
klad
w obrębie grupy
magnoliowych
w obrębie
wczesnych dwuliściennych
. - Pozycja w
systemie Reveala
(1999)
Gromada
okrytonasienne
(Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa
Magnoliopsida
Brongn., podklasa
Magnoliidae
Novák ex Takht., nadrząd Lauranae Takht., rząd
wawrzynowce
(Laurales Perleb), rodzina
wawrzynowate
(Lauraceae Juss.), plemię Cinnamomeae Nees., rodzaj cynamonowiec (Cinnamomum Schaeff.)[3]. - Wybrane gatunki
- Cynamonowiec Burmana (Cinnamomun burmanii Blume) – z tego gatunku, rosnącego na
Jawie
i
Sumatrze
otrzymuje się tzw. "cynamon z Padangu" lub "cynamon sajgoński".
-
Cynamonowiec cejloński
(Cinnamomum verum J. Presl)
-
Cynamonowiec kamforowy
(Cinnamomum camphora Ness et Eberm.)
- Cynamonowiec tępolistny (C. obtusifolium Ness.) – uprawiany w
Wietnamie
, dostarcza cynamonu zwanego "kasją sajgońską". W miejscowej kuchni jako przyprawę wykorzystuje się również liście tej rośliny.
-
Cynamonowiec tamala
(C. tamala Ness & Eberm.) – gatunek uprawiany w
Indiach
i
Pakistanie
. Z korzeni tej rośliny otrzymuje się olejek kamforowy, jako przyprawę używa się korę, liście i pąki kwiatowe. Liście są również używane jako namiastka
betelu
.
-
Cynamonowiec wonny
, kasja (Cinnamomum cassia Blume, syn. C. aromaticum Nees) – drzewo podobne do c. cejlońskiego, ale większe, o węższych i dłuższych liściach oraz odstającej, popielatej korowinie. Uprawiany głównie w południowych
Chinach
, które są jego ojczyzną. Kasja jest mniej ceniona niż cynamon cejloński (kiedyś gatunkiem tym fałszowano mielony cynamon). Kolor kasji jest ciemniejszy, o czerwonawym zabarwieniu. Głównym składnikiem jest olejek kasjowy, który w przeciwieństwie do cynamonowego pozostawia w ustach niezbyt przyjemny posmak. W handlu obecnie bardzo rzadko spotykany. Laski kasji są zawsze skręcone w pojedyncze rurki w przeciwieństwie do cynamonu cejlońskiego.
ZastosowanieCynamon to popularna
przyprawa
kuchenna o właściwościach
afrodyzjakalnych
[], którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych gatunków tego rodzaju (które rzadko są importowane do Europy, a mają znaczenie tylko dla kuchni regionalnej), a nawet innego rodzaju ("cynamon z Batawii"
Cassia
vera oraz "cynamon biały"
Persea
). Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z
ryżu
, pieczonych
jabłek
,
wina
grzanego i
ponczu
. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania
gulaszu
,
baraniny
, gotowanych
ryb
i
szynki
. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Cynamonowiec":
Holenderska Kompania Wschodnioindyjska
...
Rośliny
...
Cynamonowiec
CynamonowiecCynamonowiec kamforowy
Cynamonowiec kamforowy
Systematyka
Domena
:
eukarionty
Królestwo
:
rośliny
Klad
:
rośliny naczyniowe
Klad
:
Euphyllophyta
Klad
:
rośliny nasienne
Klasa
:
okrytonasienne
Klad
:
magnoliowe
Rząd
:
wawrzynowce
Rodzina
:
wawrzynowate
Rodzaj
:Cynamonowiec
Nazwa systematyczna
Cinnamomum SchefferBot. Exped. 74. Oct-Dec 1760 Laski ...
Cynamonowiec kamforowy
...
Makau
...
Estry
...
Nagoja
liczba ludności
-
gęstość zaludnienia
2 258 767 os.6 920 os./km²Obszar326,45 km²Symbole miasta - drzewo - kwiat
Cynamonowiec kamforowy
Lilia
Urząd miejski -
Burmistrz
- Adres - Telefon - Strona oficjalnaTakehisa Matsubara〒460-8501Nagoya-shi, Naka-ku,Sannomaru 3-1-1(052) 961-1111po ...
Drzewo
...
Rośliny olejkodajne
...
Gonzalo Pizarro
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Cynamonowiec":
Rośliny użytkowe (plansza 5)
e height=380 width=770 >
Podział roślin użytkowych
Pełnione funkcje
Lecznicze
Przyprawowe
Kosmetyczne
Kulturowe
Budulec
czosnek
Cynamonowiec
migdałowiec
kaktus
imbir
kakaowiec
kmin rzymski
koper
kminek zwyczajny
...
Rośliny użytkowe (plansza 10)
sałatek, kapusty, potraw smażonych, zup i wypieków. Działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, poprawia trawienie.
Cynamonowiec
Stosowany jako przyprawa do potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego. Poprawia ...
032. Najważniejsze formacje roślinne i ich związek z czynnikami strefowymi i astrefowymi (plansza 5)
takie jak: kauczukowiec brazylijski, kakaowiec, właściwy, wanilia płaskolistna, kawa liberyjska, pieprz czarny, Cynamonowiec cejloński, goździkowiec korzenny, muszkatałowiec, bananowiec, papaja oraz rośliny bulwiaste: maniok, bataty, ...
|