Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Cukry proste

Cukry proste

Cukry proste (inaczej: monosacharydy) – węglowodany , w których strukturze występuje od 3 do 7 atomów węgla . Monosacharydy mogą występować w postaci pierścieniowej jeśli posiadają co najmniej 4 atomy węgla w cząsteczce.

Wszystkie cukry proste łatwo się krystalizują i są rozpuszczalne w wodzie. Są substancjami bezwonnymi, bezbarwnymi, na ogół charakteryzują się słodkim smakiem, choć np. β-D- mannoza jest słodko-gorzka.

Można podzielić je ze względu na liczbę atomów węgla:

a także ze względu na rodzaj grupy karbonylowej:

Cukrem prostym jest m.in. pięciowęglowa ryboza i deoksyryboza oraz sześciowęglowe: glukoza , fruktoza , mannoza i galaktoza .

Cukry proste mogą tworzyć disacharydy (dwucukry), oligosacharydy lub polisacharydy (wielocukry), np.:


Inne hasła zawierające informacje o "Cukry proste":

Oddychanie komórkowe ...

Koszykówka ...

Białka fibrylarne ...

Sortowanie ...

Białka złożone ...

Dwudziestolecie międzywojenne na świecie ...

Klemens Maria Hofbauer ...

Zawał mięśnia sercowego ...

Heptozy Heptozy - węglowodany , Cukry proste zawierające siedem atomów węgla w cząsteczce . ...

Kanalik nerkowy ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Cukry proste":

Podział odcinka (plansza 5) ...

027. Empiryzm Davida Hume`a (plansza 24) ...

Tworzenie wyrażeń algebraicznych (plansza 4) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie