Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. trypsyna
trypsyna - enzym proteolityczny z klasy hydrolaz, należący do grupy endopeptydaz, proteaza serynowa. Trypsyna rozszczepia wiązania peptydowe po karboksylowej stronie argininy i lizyny, pełni ważną funkcję w trawieniu białek w jelicie cienkim, jest także aktywatorem wszystkich proenzymów trzustki: trypsynogenu, chymotrypsynogenu i proelastazy oraz prokarboksypeptydaz A i B, a także prokalikreiny. Aktywność trypsyny hamuje trzustkowy inhibitor, małe białko, analog substratu tworzący z trypsyną bardzo trwałe kompleksy. Trypsyna jest stosowana w sekwencjonowaniu białek (sekwencja aminokwasów).
Inne hasła zawierające informacje o "trypsyna":
Trypsyna
...
Trzustka
...
Enzymy
...
Trawienie
sok trzustkowy, w celu umożliwienia działania enzymów trawiennych takich jak
amylaza
trzustkowa,
chymotrypsyna
,
trypsyna
,
lipaza trzustkowa
i innych.Do dwunastnicy wydzielana jest również żółć zawierająca ...
Białka
pepsynogen przekształca się w postać czynną –
pepsynę
. W jelicie cienkim działają
trypsyna
i
chymotrypsyna
, które rozkładają cząsteczki polipeptydów do tripeptydów i dipeptydów. Te ...
Anafilaksja
kontrastowe z
jodem
używane w radiologii
niesteroidowe leki przeciwzapalne
(
aspiryna
)narkotyczne środki przeciwbólowe (
morfina
)enzymy: trypsyna, chymotrypsyna, penicylinaza, papaina,surowice: anatoksyna tężcowa, jadu kiełbasianego, zgorzeli, jadów węży itd.produkty ...
Sok trzustkowy
wszystkim z wody, wodorowęglanów, elektrolitów oraz enzymów trawiennych (niektóre w postaci nieaktywnych proenzymów):
lipaza
trypsyna
chymotrypsyna
A i Bα-
amylaza
nukleaza
elastaza
Karboksypeptydazy
A i Bfosfolipaza A i B
esterazy
Oraz:
sód
potas
wapń
magnez
chlor
siarka
fosfor
wodorowęglany
mocznik
kwas moczowy
Sok trzustkowy ...
Hydrolazy
H2O → A-H + B-OHPrzykłady hydrolaz:
proteazy
- (EC 3.4) rozcinające
białka
(np.
trypsyna
- EC.3.4.21.4)
nukleazy
- rozcinające
kwasy nukleinowe
(np.
rybonukleazy
, DNAzy)glikozylazy - rozcinające ...
sok trzustkowy
do dwunastnicy z żołądka. W skład soku trzustkowego wchodzą enzymy trawiące białka: trypsyna i chymotrypsyna w formie nieaktywnej (trypsynogen i chymotrypsynogen), enzymy trawiące cukry: ...
enzym trawienny
na następujące grupy:
enzymy trawiące węglowodany (amylaza, maltaza, laktaza, sacharoza)
enzymy trawiące białka (pepsyna, trypsyna)
enzymy trawiące tłuszcze (lipazy, fosfolipazy)
enzymy trawiące kwasy nukleinowe (nukleazy)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "trypsyna":
Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych (plansza 9)
wewnątrz łańcucha polipeptydowego, w wyniku czego powstają krótsze łańcuchy peptydowe. Należą do nich:
pepsyna,
trypsyna,
chymotrypsyna.
Egzopeptydazy – enzymy rozrywające wiązania między łańcuchem peptydowym a ostatnim aminokwasem:
karboksypeptydazy – ...
Układ pokarmowy człowieka (plansza 19)
...
Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część II (plansza 21)
nieodwracalnej hydrolizie jednego lub więcej wiązań peptydowych.
Na przykład protezay trzustkowe – trypsyna, chymotrypsyna – pochodzą z prekursorów zymogenowych (odpowiednio – trypsynogenu, chymotrypsynogenu) uaktywnianych ...
|