Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

piernik

piernik - twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, silnie przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", co oznaczało pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie.

Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach).

Wypiekać można duże, prostokątne "arkusze" przekładane masą – albo fantazyjnie powycinane w różne kształty figurki (i zdobić je na wierzchu polewą, kandyzowanymi owocami, posypką czekoladowo-cukrowo-marcepanową), a nawet "sklejać" płytki piernikowe w domek Baby Jagi (niemieckie tygodniki kobiece celują w takich przepisach).

Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia, oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było wielkim luksusem, ze względu na koszt przypraw korzennych. Było produkowane w miastach hanzeatyckich z dostarczanych przez kupców przypraw korzennych i bakalii, po czym często eksportowane w głąb krajów macierzystych. Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Gdańsku i Toruniu. W Toruniu wypiekano już w XVII wieku słynne katarzynki, jakościowo porównywane ze znanymi w całej Europie piernikami norymberskimi.

Ze względu na to, że był to towar eksportowy, wysyłany w odległe miejsca, piernik został tak pomyślany aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony silnemu "wsadowi" przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. Można go przechowywać w zimnym i suchym miejscu nawet parę miesięcy.

W Polsce piernik przyjął się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Podobno dawniej w skład wiana panny młodej wchodziła faska ciasta piernikowego i galaretowaty wywar mięsny na rosoły. Pokruszone pierniki wchodzą też w skład tradycyjnego staropolskiego sosu szarego.


Inne hasła zawierające informacje o "piernik":

Majuskuła Karaita (członek grupy etnicznej)karaim, karaita (członek grupy wyznaniowej)Katarzynka (zdrobniałe imię)katarzynka (odmiana gruszy; piernik; zakonnica)Kielczanin (mieszkaniec Kielecczyzny)kielczanin (mieszkaniec Kielc)Kozak (członek grupy ludności w dawnej Rzeczypospolitej)kozak ...

Biecz Bieczu funkcjonowała upadła już wytwórnia pieczywa cukierniczego Kasztelanka, która specjalizowała się produkcji pierników . Miasto jest ośrodkiem drobnego przemysłu – znajduje się tutaj tartak , który ...

Cukiernictwo daty wyprodukowania. Grupy trwałych wyrobów cukierniczychpieczywo cukiernicze trwałe, np. herbatniki, suchary , płatki, pierniki , pieczywo parzone, pieczywo piankowe, wafle , pieczywo drożdżowe;półprodukty cukiernicze, np. kuwertura , tłuszcz ...

Kultura polska polskim deserem są faworki , popularne są też inne wypieki, w tym babka , pierniki czy pączki .Wśród napojów alkoholowych wódka pędzona ze zbóż i ziemniaków wyparła ...

Ciasto jajka, np. ciasta na biszkopty , lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy ...

Piwo pszeniczne estry owocowe. Wyraźnie wyczuwalne fenole nadają piwom pszenicznym zapach goździków , gałki muszkatołowej , piernika i zielonych oliwek . Wśród estrów owocowych dominuje octan izoamylu o zapachu ...

Kategoria:Kuchnia polska leniwe Pierogi ruskie Placki ziemniaczane Podkłótka Podroby Polewka Prażonki Produkt tradycyjny Proziaki P cd. Pularda Pyrka Pyzy (danie) Pyzy drożdżowe Półtorak (miód pitny) Pączek R Racuchy Rolada Rosół Ruchanki Róża karnawałowa S Salceson Soczewiaki Szary sos polski Sztufada Sękacz T Toruńskie pierniki U Uszka W Wereszczaka Włoszczyzna Z Zalewajka Zapiekanka (fast food) Wincenta Zawadzka Ziemniaki po cabańsku Zrazy Zupa fasolowa Zupa ogórkowa Zupa pomidorowa Zupa rybna Zupa szczawiowa Ł Łuplanyki Ś Świńska kasza Ż Żur ...

piernik align=justify> piernik - twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, ...


Inne lekcje zawierające informacje o "piernik":

018. Odmiana czasowników rozdzielnie złożonych - czas przeszły dokonany. Perfekt. (plansza 19) width=770 > Haben Sie... zugegriffen? Czy poczęstował się pan...? die Lebkuchen - piernikami die Schlagsahne mit dem Obst - bitą śmietaną z owocami ...

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 15) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie