Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Cielęcina

Cielęcina

Cielęcina – to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Cielęcina jest produktem ubocznym przemysłowej produkcji mleka . Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to więc samce rasy mlecznej, które z powodu płci nie mogą produkować mleka. Najlepszej jakości mięso pochodzi ze zwierząt 4-8 tygodniowych, karmionych głównie mlekiem , jednakże większość cieląt w wielkoprzemysłowych hodowlach karmi się ubogą w żelazo karmą zastępczą. Wywołana w ten sposób anemia zapewnia atrakcyjny wizualnie, blady kolor mięsa .

Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny, lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej .

Przyprawy do cielęciny to: bazylia , estragon , cząber , lubczyk , majeranek , pieprz , kolendra , ziele angielskie , liść laurowy , a także cebula i czosnek . Gotowe potrawy mogą być przyprawione zieloną pietruszką lub szczypiorkiem . Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów: smażoną , gotowaną , pieczoną na grillu , nadziewaną. Przyrządza się z niej potrawki , nóżki cielęce się często panieruje . Mielone mięso cielęce jest suche, dobrze więc jest je łączyć z bardziej tłustymi mięsami.

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Cielęcina":

Kuchnia grecka ...

Wieprzowina ...

Ocet winny ...

Wołowina ...

Cielęcina Cielęcina – to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 ...

Dziczyzna ...

Szósta klepka herbatki z koperku włoskiego. Profesor Dmuchawiec dokłada Cesi kolejnego zobowiązania. Chce, aby Cielęcina wyciągnęła Dankę Filipiak z dwój, co wydaje się raczej niemożliwe przy ...

Mięso ...

Tagliatelle ...

Konina (mięso) ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Cielęcina":

225. Produkcja rolnicza w Polsce (plansza 8) ...

Żywność i żywienie (plansza 4) sklep mięsny - viande, boucherie Viande: bouf, veau, mouton, agneau, gibier, porc. (mięso: wołowina, Cielęcina, baranina, dziczyzna, wieprzowina) bifteck: bleu saignant, a point, bien cuit. (stek: niebieski ...

W restauracji oraz w kawiarni (plansza 12) aux champignons (Pieczona grasica z grzybami) Noisette de veau au velouté de morilles (Cielęcina w kremie ze smardzów) Mignonnette d'agneau à la crème d'ail et flageolets, ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie