Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Chutney

Chutney

Chutney, czatnej, hindi : चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej . Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami , czosnkiem , cebulą , musztardą , octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy .

Tradycyjne odmiany

  • Narijal ki ćatni - kokosowe
  • Pjaz ki ćatni - cebulowe
  • Tamatar ki ćatni - pomidorowe
  • Dhanije ki ćatni - kolendrowe
  • Pudine ki ćatni - miętowe (ta i powyższa odmiana zwane także "hari ćatni" (zielone chutney)
  • Imli hi ćatni - tamaryndowe
  • Am ki ćatni - mangowe (z zielonych, niedojrzałych owoców)
  • Nimbu ki ćatni - limonkowe
  • Lahsun ki ćatni - czosnkowe (z orzechem kokosowym)
  • Kira ki ćatni - ogórkowe


Inne hasła zawierające informacje o "Chutney":

Chutney Chutney, czatnej, hindi : चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej . ...

Kuchnia indyjska ...

Gorczyca czarna ...

Gorczyca czarna ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Chutney":

117. Świat przypraw – część 1 (plansza 13) - Kozieradka pospolita Der Bockshornklee ist in Indien ein wichtiger Bestandteil von Curry-Gerichten und Chutneys. In Ägypten wird er zum Würzen von Fisch- Fleischgerichten und Gemüsegerichten ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie