Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Chrzan japoński

Chrzan japoński

Chrzan japoński

Systematyka [1]
Domena : eukarionty
Królestwo : rośliny
Klad : rośliny naczyniowe
Klad : rośliny nasienne
Klasa : okrytonasienne
Klad : klad różowych
Rząd : kapustowce
Rodzina : kapustowate
Rodzaj :Eutrema
Gatunek :chrzan japoński
Nazwa systematyczna
Eutrema japonica ( Miq. ) Koidz.
Fl. symb. orient.-asiat. 22. 1930
Gatunek leczniczy
Wasabia japonica

Chrzan japoński, wasabia japońska, wasabi (Eutrema japonica) – gatunek rośliny z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Rodzimy obszar jego występowania to Sachalin, Japonia (wyspy Hokkaido , Honsiu , Kiusiu ), Korea i Tajwan[2]. Jest uprawiany w Japonii, w Korei i na Tajwanie[2].

Spis treści

Nazewnictwo

Ma wiele nazw naukowych ( synonimy )[2]:

  • Cochlearia wasabi Siebold, nom. nud.,
  • Eutrema wasabi Maxim.,
  • Lunaria japonica Miq., Wasabia japonica (Miq.) Matsum.,
  • Wasabia pungens Matsum.,
  • Wasabia wasabi (Maxim.) Makino.

Morfologia

Bylina o masywnym pełzającym kłączu , z którego wyrastają okrągławo nerkowate, długoogonkowe liście. Posiada drobne, białe, niedekoracyjne kwiaty, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu łuszczyny z okrągłymi nasionami w środku.

Zastosowanie

  • Roślina lecznicza
    • Surowiec: kłącze , korzeń . Zawartość: m.in. glikozydy , prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, sole mineralne (najwięcej siarki).
    • Działanie i zastosowanie: przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz niewielkie moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zaleca się w niestrawności, zatruciu rybami, w niedokwaśności, a nawet bezsoczności, zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne, nerwobóle i mięśniobóle.
  • Sztuka kulinarna : wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan . Od tego ostatniego jest dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę. Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi . Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym.
Wasabi ścierane na metalowej tarce oroshigane


Przypisy

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website ( ang. ). 2001–. [dostęp 2010-05-13].
  2. 2,0 2,1 2,2 Germplasm Resources Information Network (GRIN) . [dostęp 2010-10-15].

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Chrzan japoński":

1972 ...

1408 ...

1884 ...

1908 ...

1467 ...

1686 ...

1983 ...

1925 ...

1979 ...

1758 ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Chrzan japoński":

Słówka - jedzenie (plansza 20) ...

105. Zróżnicowanie kulturowe ludności świata (plansza 12) ...

103. Zróżnicowanie językowe ludności świata (plansza 17) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie