Celobioza
CelobiozaCelobioza (C12H22O11) –
dwucukier
, zbudowany z dwóch cząsteczek
D-glukozy
, połączonych
wiązaniem β-1,4-glikozydowym
. Jest to jednostka strukturalna
celulozy
i produkt jej
hydrolizy
. Jest to dwucukier redukujący, nie występujący powszechnie w stanie wolnym w roślinach, lecz jest przejściowym produktem degradacji celulozy. Jest sacharydem nieprzyswajalnym przez człowieka. Zobacz też:
maltoza
Inne hasła zawierające informacje o "Celobioza":
Sacharoza
...
Celobioza
CelobiozaCelobioza w
projekcji Hawortha
CelobiozaCelobioza (C12H22O11) –
dwucukier
, zbudowany z dwóch cząsteczek
D-glukozy
, ...
Węglowodany
...
celobioza
ign=justify>
Celobioza - disacharyd zbudowany z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. To ...
Disacharydy
aktywne osmotycznie i mają słodki smak.
Do disacharydów należą:
Celobioza,
maltoza (cukier słodowy),
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Celobioza":
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 2)
część 3
Glikozydy
Monosacharydy
ryboza, deoksyryboza:
wzory
funkcje biologiczne, pochodne
Disacharydy
Sacharoza, Celobioza, Maltoza, Laktoza
wzór
właściwości fizyczne i chemiczne
funkcje biologiczne, zastosowanie
Polisacharydy
Skrobia, Celuloza
wzory
właściwości fizyczne i chemiczne
funkcje ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 15)
e height=434 width=770 >
Disacharydy – maltoza, Celobioza, laktoza
Laktoza – disacharyd, zwany też cukrem mlekowym, ze względu na występowanie ...
Disacharydy (plansza 2)
Celobioza
...
|