Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Boczek

Boczek

Bekon z polędwicy i boczku

Boczek - kawałek mięsa wieprzowego powstały w wyniku cięcia wędzonej szynki , polędwicy , boczku lub łopatki . Zawiera sporo tłuszczów nasyconych i nadmiernie spożywany, może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza u osób podatnych dziedzicznie na hipercholesterolemię . Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest z angielska bekon.

Jest często jedzony na śniadanie (smażony lub pieczony). Powszechnie występuje w przepisach kulinarnych. Szczególną popularność zyskał w angielskim kręgu kulturowym. Boczek typu polskiego (mięsno-tłuszczowy, wycinany z części brzusznej świni) jest znany w krajach anglojęzycznych jako "streaky bacon" i jest tam mało popularny (nieco bardziej w USA). Bekon używany do śniadania angielskiego, jest wycinany z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. z polędwicy (droższy i wysokiej jakości "back bacon").

Inne nazwy to: szpyrka, szperka, sperka, spyrka, przy czym nazwy te mogą odnosić się też do boczku wędzonego lub pieczonego

Zobacz też


Inne hasła zawierające informacje o "Boczek":

Wojna sześciodniowa (1992). Israel's Secret Wars: A History of Israel's Intelligence Services. Grove Press. Boczek, Boleslaw Adam (2005). International Law: A Dictionary. Scarecrow Press. Bowen, Jeremy ...

Wieprzowina półtuszy wieprzowej1. głowa (ryj)2. podgardle 3. słonina 4. karkówka 5. mostek6. schab 7. biodrówka8. polędwiczka 9. żeberka 10. Boczek z żeberkami 11. łopatka wieprzowa 12. szynka 13. golonka 14. noga 15. ogon podział angielskipodział amerykańskiWieprzowina: połówki ...

Łowiectwo sztuki gulasz kotlety mielone klops gołąbki galaretka z głowiznysos pomidorowy do zimnego mięsasarninyrosół i sztuka mięsa z karkuczerninawątróbkaBoczek a la flaczkimięso z łopatki z młodymi jarzynamipasztetjelenia, daniela:polędwicazraziki z polędwicyzającakuropatwy, ...

Język węgierski - kolacja, vácsora - kolacja, por. wieczór, kolbász - kiełbasa, szalonna - Boczek, por. ros. сало - słonina), ubrania (szoknya - spódnica, por. suknia, ...

Szósta klepka alfabetycznym autorów. Jego ulubiony dowcip brzmi: "A ze wszystkich łakoci najbardziej lubię Boczek". Jest zrzędliwy, złośliwy, ale inteligencji, poczucia humoru czy błyskotliwości mu nie ...

Spaghetti ...

Gemista ...

Boczek z żeberkami Boczek z żeberkami – mięsny element handlowy z kością, schłodzony lub zamrożony ...

Kategoria:Mięsa ...

Tłusty czwartek ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Boczek":

Sklepy (plansza 13) mięsnym możemy zakupić świeże mięso (wieprzowinę, baraninę, wołowinę, mieloną wieprzowinę / wołowinę, Boczek, szynkę, kurczaka) i wiele gatunków kiełbas / wędlin. ...

019. Artykuły spożywcze (plansza 7) Hühnchen - kurczak die Hartwurst - suszona kiełbasa die Wurst - kiełbasa der Speck - Boczek der Schinken - szynka der Fisch - ryba ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 7) Boczek ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie