Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

mleko

mleko - płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiety i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie. Stanowi naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt oraz młodych zwierząt. Tłuszcz w mleku jest zemulgowany, są to głównie glicerydy kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla (C4 do C18) i drobne ilości lecytyny i cholesterolu. Z białek głównymi składnikami są kazeina oraz albuminy i globuliny (w tym immunoglobulina- białko odpornościowe). Ważnymi składnikami białkowymi są też enzymy; cukier mlekowy- laktoza, podobnie jak kazeina nie występuje nigdzie indziej poza mlekiem. Ze składników mineralnych najwięcej jest wapnia, potasu i fosforu. Mleko zawiera tez prawie wszystkie witaminy. Procentowy skład mleka jest różny u różnych gatunków ssaków. Mleka konsumpcyjne (spożywcze – z reguły krowie) jest przygotowywane w mleczarniach przez normalizowanie zawartości tłuszczu i pasteryzację, zawiera 10-20% suchej masy złożonej głównie z tłuszczu , białek, laktozy i soli mineralnych. Mleko w proszku jest wytwarzane w proszkowniach przez odwodnienie do około 3% zagęszczonego 4-krotnie mleka krowiego metodą suszenia rozpyłowego. Mleko zagęszczone (niesłodzone lub słodzone) produkowane jest przez odwodnienie mleka krowiego, do zawartości suchej masy ok. 25%, w próżniowych aparatach wyparnych.


Inne hasła zawierające informacje o "mleko":

Albumina ...

Globuliny występują one szczególnie obficie w płynach ustrojowych, takich jak osocze krwi czy mleko , oraz tkance mięśniowej.Na podstawie rozkładu elektroforetycznego dzielimy je na:α1-globuliny (alfa1) na ...

Nabłonek jednowarstwowy moczowych: pęcherzu moczowym i moczowodzie )nabłonek gruczołowy (tworzy gruczoły wydzielające np. łój , pot , mleko , śluz )nabłonek orzęsiony tzw. migawkowy - komórki tego nabłonka są silnie wydłużone, ...

Język prasłowiański melkoTroT, TłoT, TrzeT/TrzoT, TleT\TloT (bez dialektów czeskich i słowackich) pol. krowa, błoto, brzeg\trzoda, mleko\plotkaToroT, TołoT, TereT, TołoT ros. корова (korowa), болото (bołoto), берег (bierieg), молоко (mołoko)TraT, ...

Woda wapienna środek ściągający, przeciwzapalny i osuszający. Dawniej stosowana wewnętrznie, przy zatruciu kwasami. Zobacz też mleko wapienne . ŹródłaStanisław Janicki, Adolf Fiebig, Małgorzata Sznitowska, Teresa Achmatowicz: Farmacja stosowana : ...

Wodorotlenek wapnia W stanie suchym używany do odkwaszania gleb, zaś jego zawiesina wodna to mleko wapienne używane w procesach chemicznych, do malowania oraz jako składnik zaprawy ...

Płyn Lugola ...

1952 Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. 24 kwietnia – wprowadzono obowiązkowe kontyngenty na mleko . 2 maja wprowadzono reglamentację mydła i proszków do prania.rozpoczęto budowę Pałacu Kultury i ...

Wartość odżywcza ...

Oksytocyna ...


Inne lekcje zawierające informacje o "mleko":

108. Odżywianie się (plansza 14) pobudliwości komórek zmysłowych oka - główne źródła: jaja, masło, mleko, wątroba, tran, niektóre warzywa i owoce zawierające karotenoidy ...

Napoje (plansza 9) e height=380 width=770 > Milk - mleko Milk is a white liquid produced by female animals to feed their ...

Składniki odżywcze i ich rola (plansza 20) B1 – źródła pokarmowe: drożdże, otręby, chleb razowy, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, mleko, mięso, żółtka jaj. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie