Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Biotyna

Biotyna

Biotyna
Ogólne informacje
Inne nazwywitamina H, witamina B7
Wzór sumarycznyC10H16N2O3S
SMILES
O=C1N[C@@H]2[C@H](CCCCC(O)=O)SC[C@@H]2N1
Masa molowa 244,31 g / mol
Identyfikacja
Numer CAS 58-85-5
PubChem 171548[1]
Niebezpieczeństwa
Zagrożenia wg  Dyrektywy 67/548/EWG , zał. I[2]
Brak piktogramu
Numer RTECS XJ9088200
Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)

Biotyna (z greki biotos = życie, inaczej witamina H zwana też witaminą B7) – organiczny związek chemiczny o budowie heterocyklicznej występujący w organizmach zwierzęcych i roślinnych . Stanowi ona koenzym kilku różnych enzymów . Jest niezbędnym składnikiem enzymówkarboksylaz biotynozależnych. Uczestniczy w przenoszeniu grupy karboksylanowej (-COO-) z anionu wodorowęglanu na różne związki organiczne, zależnie od rodzaju danej karboksylazy. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Składa się z pierścieni: tiofenowego i imidazolidynowego .

Antywitaminami biotyny są destiobiotyna, dehydrobiotyna, homobiotyna i norbiotyna.

Spis treści

Rola w organizmie

Karboksylazy są enzymami niezbędnymi w wielu ważnych reakcjach biochemicznych, np. w procesie tworzenia glukozy ( glukoneogeneza ), syntezy kwasów tłuszczowych , czy cyklu kwasu cytrynowego . Biotyna wspomaga również funkcję tarczycy , przemianę dwutlenku węgla , wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny (odpowiedzialna za krzepliwość krwi ).

Mechanizm biochemiczny działania biotyny jako koenzymu

Biotyna, będąca koenzymem karboksylaz, uczestniczy w przenoszeniu grupy karboksylanowej (-COO-) z anionu wodorowęglanu na różne związki organiczne, czyli w karboksylacji tych związków. Wodorowęglan, służący do karboksylacji danej cząsteczki wchodzi najpierw w reakcję z ATP . Powstaje mieszany bezwodnik kwasu węglowo-fosforowego. Reszta węglanowa jest następnie przenoszona na biotynę – łączy się z atomem azotu w pierścieniu heterocyklicznym. Następnie grupa karboksylanowa jest przenoszona na docelową cząsteczkę. Łańcuch wodorowęglanowy obecny w cząsteczce biotyny nadaje jej elastyczność (biotyna jest czasem nazywana "elastycznym ramieniem" karboksylazy) i umożliwia przeniesienie związanej grupy -COO- na pewną odległość, z miejsca reakcji z aktywowanym węglanem do miejsca zasadniczej karboksylacji cząsteczki docelowej.

Skutki niedoboru

Objawami niedoboru biotyny są zmiany skórne – wysypki, stany zapalne, a także wypadanie włosów i podwyższony poziom cholesterolu oraz zmiany zapalne jelit . Ze względu na to, że biotyna może być syntetyzowana przez florę bakteryjną do jej niedoboru dochodzi bardzo rzadko, zwykle pod wpływem innych czynników niż niedobór pokarmowy (np. szerokospektralna antybiotykoterapia).

Skutki nadmiaru

Dotychczas nie dowiedziono aby była ona toksyczna dla ludzi.

Źródła

Biotyna występuje w wątrobie, orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, żółtku jaj, krabach, migdałach, sardynkach , grzybach, brązowym (naturalnym) ryżu, mące pełnoziarnistej, szpinaku , marchwi , pomidorach.

Zapotrzebowanie – około 30 µg na dobę

Przypisy

  1. Biotyna – podsumowanie ( ang. ). PubChem Public Chemical Database.
  2. Biotyna ( pol. ) European chemical Substances Information System . IHCP . [dostęp 2010-08-06].

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Biotyna":

Miód ...

Biotyna BiotynaOgólne informacjeInne nazwywitamina H, witamina B7Wzór sumarycznyC10H16N2O3S SMILES O=C1N[C@@H]2[C@H](CCCCC(O)=O)SC[C@@H]2N1 Masa molowa 244,31 g / mol Identyfikacja Numer CAS 58-85-5 PubChem 171548Właściwości Temperatura topnienia 231-233 °C NiebezpieczeństwaZagrożenia wg  Dyrektywy 67/548/EWG , zał. IBrak ...

Kwas foliowy ...

Koenzymy ...

Bakterie ...

Pomidor zwyczajny ...

Witaminy ...

Smaczliwka ...

Jełczenie ...

Witaminy B ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Biotyna":

Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część I (plansza 12) częściami składowymi są m.in.: ATP NAD NADP NADH jony metali: np. żelaza, wapnia, magnezu witaminy, np.: B1, B12, Biotyna, PP ...

Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę (plansza 14) się kości). Świeże owoce cytrusowe, truskawki, pomidory. Ulega szybko rozłożeniu w wysokich temperaturach. Witamina H (Biotyna) Wpływa na właściwy stan skóry i włosów, chroni przed łojotokiem. Zmiany skórne, ...

104. Metabolizm: elementy enzymologii (plansza 6) z cukru, zasady azotowej i fosforanu. Koenzymy występują w niektórych witaminach (np. Biotyna, czyli witamina H) oraz są ich pochodnymi (np. FAD i FMN ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie