Biotyna
BiotynaBiotyna (z greki biotos = życie, inaczej
witamina
H zwana też witaminą B7) –
organiczny
związek chemiczny
o budowie
heterocyklicznej
występujący w
organizmach
zwierzęcych
i
roślinnych
. Stanowi ona
koenzym
kilku różnych
enzymów
. Jest niezbędnym składnikiem
enzymów
–
karboksylaz
biotynozależnych. Uczestniczy w przenoszeniu grupy karboksylanowej (-COO-) z
anionu
wodorowęglanu
na różne związki organiczne, zależnie od rodzaju danej karboksylazy. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Składa się z pierścieni:
tiofenowego
i
imidazolidynowego
.
Antywitaminami
biotyny są destiobiotyna, dehydrobiotyna, homobiotyna i norbiotyna. Rola w organizmieKarboksylazy są enzymami niezbędnymi w wielu ważnych reakcjach biochemicznych, np. w procesie tworzenia glukozy (
glukoneogeneza
), syntezy
kwasów tłuszczowych
, czy
cyklu kwasu cytrynowego
. Biotyna wspomaga również funkcję
tarczycy
, przemianę
dwutlenku węgla
, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, uczestniczy z
witaminą K
w syntezie
protrombiny
(odpowiedzialna za krzepliwość
krwi
). Mechanizm biochemiczny działania biotyny jako koenzymuBiotyna, będąca koenzymem karboksylaz, uczestniczy w przenoszeniu grupy karboksylanowej (-COO-) z
anionu
wodorowęglanu
na różne związki organiczne, czyli w karboksylacji tych związków. Wodorowęglan, służący do karboksylacji danej cząsteczki wchodzi najpierw w reakcję z
ATP
. Powstaje mieszany bezwodnik kwasu węglowo-fosforowego. Reszta węglanowa jest następnie przenoszona na biotynę – łączy się z atomem azotu w pierścieniu heterocyklicznym. Następnie grupa karboksylanowa jest przenoszona na docelową cząsteczkę. Łańcuch wodorowęglanowy obecny w cząsteczce biotyny nadaje jej elastyczność (biotyna jest czasem nazywana "elastycznym ramieniem" karboksylazy) i umożliwia przeniesienie związanej grupy -COO- na pewną odległość, z miejsca reakcji z aktywowanym węglanem do miejsca zasadniczej karboksylacji cząsteczki docelowej. Skutki niedoboruObjawami niedoboru biotyny są zmiany skórne – wysypki, stany zapalne, a także wypadanie włosów i podwyższony poziom
cholesterolu
oraz zmiany zapalne
jelit
. Ze względu na to, że biotyna może być syntetyzowana przez florę bakteryjną do jej niedoboru dochodzi bardzo rzadko, zwykle pod wpływem innych czynników niż niedobór pokarmowy (np. szerokospektralna antybiotykoterapia). Skutki nadmiaruDotychczas nie dowiedziono aby była ona toksyczna dla ludzi. ŹródłaBiotyna występuje w wątrobie, orzechach włoskich i ziemnych, mące sojowej, żółtku jaj, krabach, migdałach,
sardynkach
, grzybach, brązowym (naturalnym) ryżu, mące pełnoziarnistej,
szpinaku
,
marchwi
, pomidorach. Zapotrzebowanie – około 30 µg na dobę Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Biotyna":
Miód
...
Biotyna
BiotynaOgólne informacjeInne nazwywitamina H, witamina B7Wzór sumarycznyC10H16N2O3S
SMILES
O=C1N[C@@H]2[C@H](CCCCC(O)=O)SC[C@@H]2N1
Masa molowa
244,31
g
/
mol
Identyfikacja
Numer CAS
58-85-5
PubChem
171548Właściwości
Temperatura topnienia
231-233
°C
NiebezpieczeństwaZagrożenia wg
Dyrektywy 67/548/EWG
, zał. IBrak ...
Kwas foliowy
...
Koenzymy
...
Bakterie
...
Pomidor zwyczajny
...
Witaminy
...
Smaczliwka
...
Jełczenie
...
Witaminy B
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Biotyna":
Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część I (plansza 12)
częściami składowymi są m.in.:
ATP
NAD
NADP
NADH
jony metali: np. żelaza, wapnia, magnezu
witaminy, np.: B1, B12, Biotyna, PP
...
Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę (plansza 14)
się kości).
Świeże owoce cytrusowe, truskawki, pomidory.
Ulega szybko rozłożeniu w wysokich temperaturach.
Witamina H (Biotyna)
Wpływa na właściwy stan skóry i włosów, chroni przed łojotokiem.
Zmiany skórne, ...
104. Metabolizm: elementy enzymologii (plansza 6)
z cukru,
zasady azotowej i fosforanu. Koenzymy występują w
niektórych witaminach (np. Biotyna, czyli witamina H) oraz są ich pochodnymi (np.
FAD i FMN ...
|