Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Białko pełnowartościowe

Białko pełnowartościowe

Białka pełnowartościowe (doborowe) - zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach oraz w odpowiednim wzajemnym stosunku.

Pełnowartościowe są białka zwierzęce np. mięso, ryby, drób, ser i mleko.

Zobacz też

Bibliografia

  • Edward Bańkowski "Biochemia" Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner Wrocław 2005


Inne hasła zawierające informacje o "Białko pełnowartościowe":

Oddychanie komórkowe ...

Albumina ...

Keratyna ...

Białka złożone ...

Glikoproteidy ...

Mioglobina ...

Aktyna ...

Miozyna ...

Filamenty ...

Zawał mięśnia sercowego ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Białko pełnowartościowe":

Budowa i rola części czynnej układu ruchu (plansza 4) ...

Budowa i rola części czynnej układu ruchu (plansza 7) ...

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 8) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie