|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Bulgur
BulgurBulgur (z
tureckiego
) - środek spożywczy, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, najczęściej
pszenicy twardej
, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować
kuskus
lub
ryż
. Przez namoczenie w mleku i pokryciu mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus[1].
Indeks glikemiczny
bulguru wynosi 46. 100 gramów bulguru zawiera w przybliżeniu: - Energia: 1500 kJ (360 kcal)
- Błonnik: 8 g
- Białka: 12,5 g
- Węglowodany: 69 g , w tym 0,8 g cukrów
- Tłuszcze: 1,75 g , w tym 0,2 g tłuszczów nasyconych
Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Bulgur":
Zboża
...
Kategoria:Kuchnia turecka
...
Bulgur
Bulgur (z
tureckiego
) - środek spożywczy, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Bulgur":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|