Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Bagietka (pieczywo)

Bagietka (pieczywo)

Bagietki

Bagietka – popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa , zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości. Przeciętnie waży 250 g.[]

Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji , a zwłaszcza Paryża . Wymyślona została przez piekarzy Napoleona , po to by ułatwić jej transport przez żołnierzy – długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni.

Bagietki używane są najczęściej do robienia kanapek . We Francji bardzo często stanowią podstawę śniadania, kiedy to podawane są wraz z masłem i konfiturami albo moczone są w kawie lub kakao, serwowanych w małych miseczkach.

Skórka bagietki jest chrupiąca i złocista, podczas gdy jej wnętrze jest białe i miękkie, a po ściśnięciu powraca do pierwotnego kształtu (jest to jedno z kryteriów oceny jakości bagietki).


Inne hasła zawierające informacje o "Bagietka (pieczywo)":

Rodzimy Kościół Polski ...

Szkocja ...

Przemysł młynarski ...

Miedź ...

Chleb ...

Pesach ...

Cukiernictwo ...

Błonnik ...

Enzymy ...

Dieta bezglutenowa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Bagietka (pieczywo)":

112. Zmiany gospodarki i społeczeństwa polskiego w XVI w. (plansza 15) ...

Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 2) ...

Przemysł przetwórczy w Polsce (plansza 16) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie