Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

Dashi

Dashi

Dashi

Dashi ( jap. だし) — bulion wykorzystywany w kuchni japońskiej do przygotowywania zup (zobacz zupy japońskie ). Sporządza się go z wiórków ryby bonito , zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu . Dashi wykorzystuje się m. in. do przygotowywania zupy misoshiru . Obecnie w japońskich sklepach bulion dashi można kupić w postaci esencji, pasty, kostek, bądź proszku.

Bibliografia

  • Kordzińska-Nawrocka, Iwona: Japońska sztuka kulinarna, Warszawa 2008, str. 211-225,
  • Barber, Kimiko: Kuchnia japońska, Poznań 2004,
  • Tomaszewska-Bolałek, Magdalena: Tradycje kulinarne Japonii, Hanami, Warszawa 2006
  • Hosking, Richard: A Dictionary of Japanese Food, Tuttle Publishing,


Inne hasła zawierające informacje o "Dashi":

Kuchnia japońska ...

Kategoria:Kuchnia japońska ...

Tempura ...

Dashi DashiDashi ( jap. だし, Dashi) — bulion wykorzystywany w kuchni japońskiej do przygotowywania ...

Miso ...

Misoshiru ...

Takoyaki ...

Udon ...

Kategoria:Potrawy z ryb i owoców morza ...

Chanat Kara Kitajów Liao.Spis treści1 Powstanie2 Charakter państwa Kara Kitajów3 Losy państwa po śmierci Yelü Dashi i jego upadek4 Lista władców5 Przypisy6 Bibliografia PowstanieDo roku 1124 właściwie ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Dashi":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie