Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Amylopektyna

Amylopektyna

Amylopektyna
Amylopektyna
Amylopektyna

Amylopektyna - mocno rozgałęziony wielocukier , główny składnik skrobi obok amylozy , stanowiący ok. 70-80% jej masy.

Amylopektyna jest cukrem, który odpowiada za efekt pęcznienia skrobi i jej zdolności do tworzenia zoli .

Zbudowana jest z ponad 2000 jednostek D-glukozy. W amylopektynie występują, podobnie jak w amylozie, wiązania α-1,4- glikozydowe , oraz dodatkowo wiązania α-1,6-glikozydowe.


Inne hasła zawierające informacje o "Amylopektyna":

Amyloza ...

Amylopektyna AmylopektynaAmylopektynaAmylopektynaAmylopektyna - mocno rozgałęziony wielocukier , główny składnik skrobi obok amylozy , stanowiący ok. ...

Skrobia ...

Glikogen ...

Węglowodany ...

amylopektyna align=justify> Amylopektyna - polisacharyd, jeden z głównych składników skrobi, stanowiący ok. 70–80% jej ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Amylopektyna":

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 16) długie nie rozgałęzione łańcuchy. Wiązanie glikozydowe jest takie samo jak w cząsteczkach maltozy Amylopektyna – od kilku to kilkudziesięciu tysięcy cząsteczek połączonych w długie rozgałęzione ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 19) ...

Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 18) e height=434 width=770 > Polisacharydy – skrobia, celuloza Amylopektyna                      ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie