|
Amylopektyna
AmylopektynaAmylopektyna | | Amylopektyna |
| Amylopektyna |
|
Amylopektyna - mocno rozgałęziony
wielocukier
, główny składnik
skrobi
obok
amylozy
, stanowiący ok. 70-80% jej masy. Amylopektyna jest cukrem, który odpowiada za efekt pęcznienia skrobi i jej zdolności do tworzenia
zoli
. Zbudowana jest z ponad 2000 jednostek D-glukozy. W amylopektynie występują, podobnie jak w amylozie, wiązania α-1,4-
glikozydowe
, oraz dodatkowo wiązania α-1,6-glikozydowe.
Inne hasła zawierające informacje o "Amylopektyna":
Amyloza
...
Amylopektyna
AmylopektynaAmylopektynaAmylopektynaAmylopektyna - mocno rozgałęziony
wielocukier
, główny składnik
skrobi
obok
amylozy
, stanowiący ok. ...
Skrobia
...
Glikogen
...
Węglowodany
...
amylopektyna
align=justify>
Amylopektyna - polisacharyd, jeden z głównych składników skrobi, stanowiący ok. 70–80% jej ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Amylopektyna":
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 16)
długie nie rozgałęzione łańcuchy. Wiązanie glikozydowe jest takie samo jak w cząsteczkach maltozy
Amylopektyna – od kilku to kilkudziesięciu tysięcy cząsteczek połączonych w długie rozgałęzione ...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 19)
...
Węglowodany (cukry) - część 3 (plansza 18)
e height=434 width=770 >
Polisacharydy – skrobia, celuloza
Amylopektyna
...
|
|
|
|