Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Azorubina
AzorubinaAzorubina (
E122
) –
organiczny
związek chemiczny
z grupy
azozwiązków
. Syntetyczny czerwony barwnik stosowany jako dodatek do żywności.
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 4
mg/kg
masy ciała[2]. ZastosowanieZwiązek ten jest dodawany do żywności, która wcześniej została poddana
fermentacji
, a następnie
obróbce cieplnej
. Spośród wielu takich produktów można wyróżnić: wyroby cukiernicze (np.
serniki
,
rolady
),
budynie
,
galaretki
,
kisiele
,
cukierki
,
marcepan
,
dżemy
,
marmolady
,
konfitury
,
jogurty
,
wino
i
napoje
[3]. Działanie niepożądaneWykazuje
działania niepożądane charakterystyczne dla azozwiązków
. Poza tym jest
kancerogenna
dla
zwierząt
[]. Wg klasyfikacji
Międzynarodowej Agencji Badania Raka
nie jest prawdopodobnym, możliwym ani potwierdzonym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi[4]. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Azorubina":
ADHD
szóstka z Southampton to: Tartrazyna (E102) Czerwień koszenilowa (E124) Żółcień pomarańczowa (E110) Azorubina (E122) Żółcień chinolinowa (E104) Czerwień Allura (E129) Badanie zostało opublikowane w ...
Amarant (chemia)
AmarantOgólne informacjeNomenklatura systematyczna (
IUPAC
):2-hydroksy-1(4-sulfono-1-naftylazo)-naftaleno-3,6-bissfulfonian trisoduInne nazwyE123, czerwień
FD&C
2, Azorubina S,czerwień acydowa 27,
C.I.
16185Wzór sumarycznyC20H11N2Na3O10S3
SMILES
OC1=C(S(=O)([O-])=O)C=C4C(C=CC(S(=O)([O-])=O)=C4)=C1N=NC2=CC=C(S(=O)([O-])=O)C3=C2C=CC=C3
Masa molowa
604,48
g
/
mol
Wyglądróżowoczerwony proszekIdentyfikacja
Numer CAS
915-67-3Właściwości
Rozpuszczalność
w ...
Azorubina
AzorubinaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna (
IUPAC
):4-hydroksy-3-[(4-sulfo-1-naftalenylo)azo]-1-naftalenosulfonian disodowyInne nazwyE122,
C.I.
14720, czerwień azowa, karmoizyna, czerwień ...
Kategoria:Artykuły wymagające uzupełnienia źródeł od 2010-09
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Azorubina":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|