Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Pektyny

Pektyny - nazwa pochodzi od greckiego słowa πηκτός pektós = zwarty, cieknący; mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych wielu roślin. Pektyny są generalnie polisacharydami i oligosacharydami o zmiennym składzie. Są to przede wszystkim poliuronidy składające się z połączonych ze sobą wiązaniami α-1,4-glikozydowymi jednostek kwasu D-galakturonowego, w znacznej części zestryfikowanych grupami metylowymi. Pektyny dla ludzi, pod względem odżywczym są ciałami balastowymi. Pod względem żywieniowym stanowią jedną z frakcji rozpuszczalnego włókna pokarmowego (błonnika). Wiele mikroorganizmów jest w stanie rozkładać pektynę.

Wyróżniamy dwie frakcje pektyn, w zależności od stopnia estryfikacji:

  • wysokometylowane (WM), w których zestryfikowanych jest >50% grup karboksylowych reszt kwasu galakturonowego;
  • niskometylowane (NM), w których stopień estryfikacji jest mniejszy od 50%.
Wspólną cechą pektyn jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach. Zdolność żelowania zależna jest od stopnia zmetylowania pektyn. Pektyny wysokometylowane żelują przy pH 3,0, stężeniu cukru 65% oraz zawartości pektyn 0,3 - 2%. Żele pektyn niskometylowanych powstają przy niższym stężeniu cukru (30-40%) oraz w szerszym zakresie pH (3-6). Jednak niezbędnym czynnikiem utworzenia trójwymiarowej siatki żelu jest obecność jonów wapnia, w stężeniu 0,01 - 0,1%. Zawartość pektyn wynosi wtedy 1,5 - 3,0%. Z tego względu są one wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Pektyny między innymi odpowiedzialne są za zestalanie się dżemów i powideł.

Pektyny składają się z trzech głównych rodzajów węglowodanów:
  • homogalakturonan - polisacharyd zbudowany z merów kwasu galakturonowego
  • ramnogalakturonan I - polisacharyd złożony z dimerów (ramnoza + kwas galakturonowy)
  • ramnogalakturonan II - rozgałęziony polisacharyd.
Zawartość pektyny w różnych roślinach:
  • jabłko - 1-1,5%
  • morela zwyczajna - 1%
  • czereśnia - 0,4%
  • pomarańcza - 0,5-3,5%
  • marchew - 1,4%
  • skórki owoców cytrusowych - 30%


Inne hasła zawierające informacje o "Pektyny":

Jarząb pospolity ...

Biopolimery ...

Cukier buraczany ...

Guzki krwawnicze przeczyszczające): np. babka płesznik , metyloceluloza , polikarbofil, błonnik pokarmowy, jabłka , otręby, płatki owsiane, Pektyny, gumy roślinne (agar, sterkulina)środki powlekające i zmiękczające: parafina płynnaosmotyczne środki przeczyszczające: ...

Błonnik ...

Rośliny ...

Enzymy wysycenia dla reakcji enzymatycznej ukazująca zależność szybkości reakcji (V) od stężenia substratu ()gdzie: V0 – szybkość początkowa, S – stężenie substratu, Km – stała ...

Porzeczka agrest ...

Liść ...

Lipa ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Pektyny":

Cukry - właściwości i funkcje (plansza 11) e height=380 width=770 > Polisacharydy Są powszechnie występującymi węglowodanami. Zaliczamy do nich: skrobię celulozę (błonnik) glikogen chitynę Pektyny Makrocząsteczki polisacharydowe utworzone są z wielu powtarzających się jednostek monosacharydowych, najczęściej glukozy Należą ...

Mieszaniny (plansza 7) rozproszenia koloidalnego jest bardzo rozpowszechniony, zarówno w świecie przyrody ożywionej (różnorodne białka, Pektyny, węglowodany) i nieożywionej (gliny, mgły, pył wulkaniczny), jak również wśród związków ...

111. Pobór soli mineralnych i wody oraz ich transport u roślin (plansza 10) Procesowi temu poddają się m.in. białka wchodzące w skład protoplastu, celuloza i Pektyny ściany komórkowej, ziarna skrobi oraz inne wielocukry zapasowe. Pęcznienie jest ważnym ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie