Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. cukier owocowy
cukier owocowy - fruktoza, lewuloza, monosacharyd, ketoheksoza szeroko rozpowszechniony w świecie roślinnym. W stanie wolnym występuje w owocach, miodzie, nasionach, stanowi też składnik oligosacharydów (np. sacharozy) i polisacharydów (np. inuliny). Wodne roztwory skręcają płaszczyznę polaryzacji światła w lewo, przy czym występuje zjawisko mutarotacji. Jest to substancja bardzo słodka, stanowi łatwo przyswajalny składnik pożywienia. Stosowany jako środek słodzący w cukrzycy oraz w leczeniu niedomogi mięśnia sercowego.
Inne hasła zawierające informacje o "cukier owocowy":
Trzcina cukrowa
...
Fruktoza
FruktozaOgólne informacjeInne nazwycukier owocowy, lewulozaWzór sumarycznyC6H12O6
SMILES
C(O)C1(C(O)C(O)C(O)(O1)CO)
Masa molowa
180,16
g
/
mol
Wygląddrobnokrystaliczne ciało stałeIdentyfikacja
Numer CAS
57-48-7
Właściwości
Gęstość
i
stan skupienia
1,59 ...
Jarząb pospolity
...
Ryboza
...
Deoksyryboza
...
Lista Przebojów Programu Trzeciego
...
Chemia
...
Edward Gierek
...
Cukier spożywczy
...
Cukier trzcinowy
...
Inne lekcje zawierające informacje o "cukier owocowy":
210. Gospodarka Polski. Przemysł i budownictwo (plansza 10)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 4)
...
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
...
|