Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Nr 7

w Tychach

ul. Browarowa 1 A, 43-100 Tychy
tel. (32) 227 36-32, fax (32) 219 82-42
www:   http://www.zs7tychy.republika.pl
ZS nr 7 na Facebooku
e-mail:   zs7@oswiata.tychy.pl
Liczba odwiedzin od 01.01.2015: 12193 razy
dzięki wykupionej wizytówce w serwisie szkolnictwo.pl
(wysokie pozycjonowanie płatnej wizytówki =
= duża popularność
Twojej jednostki!)
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
 

TECHNIKUM NR 6 (4 lata)

- technik żywienia
  i usług gastronomicznych

  przedmioty rozszerzone: język obcy
  nowożytny, biologia

- technik hotelarstwa
  przedmioty rozszerzone: język obcy
  nowożytny, geografia


BRANŻOWA SZKOŁA i STOPNIA NR 4
(3 lata)

Zespół Szkół nr 7 uznaje za swoje priorytetowe zadanie kształcenie uczniów w branży spożywczej i gastronomicznej, wyposażenie ich w umiejętności niezbędne do funkcjonowania w dynamicznie rozwijającym się świecie oraz do aktywnego zachowania się na rynku pracy i w życiu osobistym.

Ponadto dążymy do wszechstronnego rozwoju ucznia i zdobywania przez niego dalszej wiedzy. Chcielibyśmy, aby uczeń naszej szkoły stawał się świadomym Europejczykiem.

Szkoła szczyci się wieloletnią tradycją - powstała w 1949 roku jako Technikum Przemysłu Browarniczego. Dysponujemy bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami gastronomicznymi, pracownią hotelarską, nowoczesną pracownią piekarską i cukierniczą, laboratorium analitycznym, pracownią informatyczną, salami gimnastycznymi i siłownią. Szkoła jako jedna z pierwszych szkół ponadgimnazjalnych w Tychach wprowadziła Dziennik Elektroniczny.

Młodzież w ramach programu Leonardo da Vinci odbywała praktyki na Malcie, we Włoszech, w Norwegii, na Cyprze i na Majorce. Obecnie w ramach programu Erasmus+ uczniowie odbywają praktykę w Portugalii.

Szkoła jest Ośrodkiem Egzaminacyjnym do przeprowadzania egzaminów zewnętrznych potwierdzających kwalifikacje zawodowe w oferowanych zawodach.


Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
  • Sporządzanie potraw i napojów
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

W ramach zawodu technik hotelarstwa uczeń zdobywa kwalifikacje:
  • Planowanie i realizacja usług w recepcji
  • Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Od wielu lat uczniowie biorą udział i zajmują wysokie miejsca w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności. Górne lokaty oprócz nagród pozwalają zwycięzcom na wybór kilkunastu uczelni w Polsce bez egzaminów wstępnych.

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 4

Wybierając naukę w Branżowej Szkole I stopnia możesz szybko zdobyć zawód i uniezależnić się finansowo od rodziców. W ciągu 3 lat nauki możesz wyuczyć się poszukiwanego na rynku pracy zawodu. Po skończeniu nauki możesz kontynuować zdobywanie wiedzy w szkole średniej (a nawet łączyć pracę zarobkową z nauką). Nasi uczniowie należą do najlepszych w kraju, co potwierdzają laury, corocznie zdobywane na ogólnopolskich turniejach. Dołącz do nas, a znajdziesz się w doborowym towarzystwie i na pewno nie pożałujesz podjętej decyzji.

Zajęcia szkolne prowadzone są w nowoczesnych i doskonale wyposażonych pracowniach gastronomicznych i cukierniczych, natomiast zajęcia praktyczne uczeń odbywa we właściwych dla danego zawodu zakładach gastronomicznych (cukiernia, restauracja i in.). Praktykę należy sobie zorganizować we własnym zakresie.



W ramach zawodu kucharz uczeń zdobywa kwalifikację:
  • Sporządzanie potraw i napojów

W ramach zawodu cukiernik uczeń zdobywa kwalifikację:
  • Produkcja wyrobów cukierniczych

UWAGA - absolwenci ZSZ mogą uzyskać tytuł technika technologii żywności po ukończeniu liceum ogólnokształcącego dla dorosłych i ukończeniu kursu zawodowego, na koniec którego zdają egzamin potwierdzający kwalifikację Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.


Zajęcia pozalekcyjne
W naszej szkole prężnie działają koła zainteresowań, które pozwalają uczniom rozwijać pasje i zdolności, nie tylko podczas lekcji. Ich opiekunami są nauczyciele, którzy zawsze służą pomocą i dokładają wszelkich starań, by zajęcia te były ciekawe oraz inspirujące.
  
  • PCK
  • Klub wolontariusza
  • koło hotelarsko - turystyczne
  • zajęcia dodatkowe:
    • zajęcia wyrównawcze
    • zajęcia dla maturzystów
    • zajęcia przygotowujące do matury
    • zajęcia dodatkowe z fizyki
    • fitness dla dziewcząt
    • Szkolne Koło Żywieniowe
    • zajęcia z języka angielskiego

Prowadzone są zajęcia rozwijające dla uczniów przygotowujących się do egzaminu maturalnego oraz zajęcia wyrównawcze. Uczniowie wyjeżdżają na wycieczki dydaktyczne i krajoznawcze.




Serdecznie Zapraszamy!!!

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie