Technik technologii żywności
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi,
a także przechowywanie i dystrybucję żywności. Absolwent kończący naukę może kontynuować kształcenie na uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Przedmioty zawodowe: technika w produkcji piekarskiej, cukierniczej lub przetwórstwie mięsnym, technologie produkcji piekarskiej, cukierniczej lub przetwórstwa mięsnego, analiza żywności, gospodarka magazynowa, procesy produkcji wyrobów piekarskich, cukierniczych, nadzór produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego.
Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski.
Języki obce: angielski, niemiecki oraz angielski w przemyśle spożywczym.
Praktyki zawodowe odbywają się w małych i średnich zakładach spożywczych.
Technik weterynarii
Technik weterynarii może pracować jako pomocnik lekarza weterynarii w przychodniach
i lecznicach dla zwierząt,
w ogrodach zoologicznych, schroniskach, fermach przemysłowych, zakładach hodowli i unasieniania zwierząt, zakładach przetwórstwa spożywczego,
w weterynaryjnej inspekcji pracy oraz nadzorze sanitarno-weterynaryjnym. Zdobyte wykształcenie umożliwia również samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego lub zatrudnienie w firmach związanych
z agrobiznesem. Absolwent kończący naukę może kontynuować kształcenie na uczelniach wyższych.
Przedmioty rozszerzone: biologia, chemia.
Języki obce: język angielski, język angielski w weterynarii, język niemiecki.
Praktyki zawodowe odbywają się w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym, gabinetach weterynaryjnych i gospodarstwach hodowli zwierząt.