Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego

im. Józefa Rymera w Katowicach

ul. Ks. b-pa Bednorza 15, 40-384 Katowice
tel. (32) 351 82-20, (32) 256 94-69
www:   http://www.zsps.org.pl
ZSPS na Facebooku
e-mail:   zsps@alpha.pl
Liczba odwiedzin od 01.01.2015: 11136 razy
dzięki wykupionej wizytówce w serwisie szkolnictwo.pl
(wysokie pozycjonowanie płatnej wizytówki =
= duża popularność
Twojej jednostki!)
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
 

TECHNIKUM NR 10 (4 lata)

- technik weterynarii -
  przedmioty rozszerzone: chemia
  i biologia

- technik technologii żywności -
  innowacja: dietetyka w przemyśle
  spożywczym

  przedmioty rozszerzone: chemia
  i język angielski


BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA nr 7
(3 lata)

- cukiernik
- piekarz
- wędliniarz

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach

Szkoła posiada 65 letnią tradycję kształcenia w zawodach dla przemysłu spożywczego. Szkoła pod patronatem Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Liczni absolwenci naszej szkoły to obecnie właściciele cukierni, piekarni, przetwórni mięsnych lub pracownicy dużych zakładów przemysłu spożywczego oraz sieci supermarketów i hipermarketów.

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego zlokalizowany jest w dzielnicy Katowic - Szopienicach, dokąd dogodnie można dojechać z takich miast jak Katowice, Sosnowiec, Mysłowice, Siemianowice Śląskie miejskimi środkami lokomocji: tramwajem (linia nr 14,15 i 20), licznymi autobusami (44, 70, 72, 74, 108, 109, 695, 920) oraz pociągiem.

„Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” potwierdza, że Technikum Nr 10 w Katowicach jest wśród 100 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2017 i przysługuje mu tytuł „Złotej Szkoły 2017”.

Baza szkoły:
  • pracownie: komputerowa i multimedialna
  • centrum multimedialne
  • nowoczesna pracownia językowa (nauka języków obcych odbywa się w grupach)
  • pracownia chemiczna
  • sala gimnastyczna i siłownia
  • nowoczesne pracownie analizy chemicznej
  • tartanowe boisko szkolne
  • pracownie przedmiotowe wyposażone w nowoczesne pomoce dydaktyczne i sprzęt audiowizualny
  • aula szkolna
  • biblioteka z ciągle aktualizowanym księgozbiorem
  • bufet i przyjemnie urządzona jadalnia

Praktyki
  • płatne praktyki zawodowe organizowane są u renomowanych rzemieślników, fachowców w swoich zawodach
  • praktyki zawodowe dla uczniów kształcących się w zawodzie technik technologii żywności organizowane są w renomowanych firmach spożywczych oraz w sieciach hipermarketów
  • praktyki dla techników weterynarii mają miejsce w stadninach koni, gospodarstwach hodowlanych, chorzowskim zoo oraz lecznicach weterynaryjnych

Szkoła od lat uczestniczy w programach europejskich: Socrates Comenius, Leonardo da Vinci, Młodzież, AIESEC, Erasmus+. Nasi uczniowie wyjeżdżali na atrakcyjne praktyki zagraniczne, które pozwoliły im poznać branżę spożywczą jak i kulturę innych krajów.

Możemy się pochwalić świetnie wykwalifikowaną kadrą pedagogiczną, która zawsze służy pomocą każdemu uczniowi oraz rzetelnie przygotowuje uczniów do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.

Zajęcia pozalekcyjne

Szkoła rozwija zainteresowania uczniów na wielu płaszczyznach:
  • SKS
  • zajęcia krajoznawczo - turystyczne
  • dietetyka w przemyśle spożywczym
  • szkolne „Mini ZOO”
  • Klub Kulturalnie Zakręconych
  • wolontariat

Wybrane kierunki

Technik technologii żywności
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi, a także przechowywanie i dystrybucję żywności. Absolwent kończący naukę może kontynuować kształcenie na uczelniach wyższych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

Przedmioty zawodowe: technika w produkcji piekarskiej, cukierniczej lub przetwórstwie mięsnym, technologie produkcji piekarskiej, cukierniczej lub przetwórstwa mięsnego, analiza żywności, gospodarka magazynowa, procesy produkcji wyrobów piekarskich, cukierniczych, nadzór produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego.
Przedmioty rozszerzone: chemia, język angielski.
Języki obce: język angielski, język angielski w produkcji cukierniczej, piekarskiej, w przetwórstwie mięsa, język niemiecki.
Praktyki zawodowe odbywają się w małych i średnich firmach sektora spożywczego. W ramach praktyk zawodowych uczniowie wyjeżdżają na staże zagraniczne.

Technik weterynarii
Technik weterynarii może pracować jako pomocnik lekarza weterynarii w przychodniach i lecznicach dla zwierząt, w ogrodach zoologicznych, schroniskach, fermach przemysłowych, zakładach hodowli i unasieniania zwierząt, zakładach przetwórstwa spożywczego, w weterynaryjnej inspekcji pracy oraz nadzorze sanitarno-weterynaryjnym. Zdobyte wykształcenie umożliwia również samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego lub zatrudnienie w firmach związanych z agrobiznesem. Absolwent kończący naukę może kontynuować kształcenie na uczelniach wyższych.

Przedmioty rozszerzone: biologia, chemia.
Języki obce: język angielski, język angielski w weterynarii, język niemiecki.
Praktyki zawodowe odbywają się w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym, stadninie koni, gospodarstwie rolnym, gabinetach weterynaryjnych.

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie