Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Gastronomiczno - Usługowych

im. Marii Dąbrowskiej

ul. Katowicka 64, 41-500 Chorzów
tel. (32) 241-17-25
www:   http://www.zsgu.chorzow.w.interia.pl
e-mail:  

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 7148 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zadzwoń do Nas!* - tel. 606-...-... ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie

 

TECHNIKUM (4-LETNIE)


ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA (2-LETNIA)

Cele i zadania naszej placówki:
  • nauczanie i wychowanie w szkole przebiega zgodnie z uniwersalnymi zasadami etyki przy respektowaniu chrześcijańskiego systemu wartości
  • kształcenie i wychowanie w szkole ma na celu rozwijanie u młodzieży poczucia odpowiedzialności, miłości do ojczyzny oraz poszanowania dla polskiego dziedzictwa kulturowego
  • zadaniem szkoły jest zapewnienie uczniom możliwości wszechstronnego rozwoju w celu podjęcia dalszej nauki lub wykonywania wyuczonego zawodu
  • szkoła kształtuje środowisko wychowawcze sprzyjające rozwojowi aktywności uczniów i rodziców w życiu szkoły
  • celem kształcenia i wychowania w szkole jest również upowszechnianie wiedzy ekologicznej wśród uczniów oraz kształtowanie właściwych postaw wobec problemów ochrony środowiska
  • ważnym zadaniem szkoły jest kształtowanie umiejętności przystosowania się absolwenta do realiów rynku pracy
  • szkoła umożliwia uczniom podtrzymywanie poczucia tożsamości narodowej, regionalnej i zapewnia tolerancję religijną
  • indywidualne zainteresowania ucznia realizowane są poprzez koła zainteresowań w ramach zajęć nadobowiązkowych
  • szkoła zapewnia uczniom pomoc psychologiczną i pedagogiczną poprzez pedagoga szkolnego
  • szkoła umożliwia uczniom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz możliwość dalszej nauki

Szkoła wymaga od kandydatów specyficznych predyspozycji, które wynikają z roli danego zawodu w gospodarce. Absolwent szkoły nabywa niezbędne umiejętności zawodowe, dzięki którym potrafi sprawnie i fachowo wykonywać swoje obowiązki zawodowe.

Szkoła umożliwia absolwentowi dokonanie świadomego wyboru dalszego kierunku kształcenia lub wykonywania wyuczonego zawodu. Równocześnie absolwent otrzymuje taki zakres przygotowania zawodowego i ogólnokształcącego, który daje podstawy do przekwalifikowania się i podjęcia pracy w różnych sytuacjach zawodowych.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie gwarantuje wysoką jakość kształcenia swoich uczniów dzięki dużemu zaangażowaniu kadry pedagogicznej jak również odpowiedniemu wyposażeniu szkoły.

W ZSGiU w Chorzowie znajdują się:
  • pracownie technologii wyposażone w wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny do obróbki termicznej oraz obróbki mechanicznej
  • pracownia organizacji handlu wyposażona w nowoczesne kasy fiskalne, wagi elektroniczne, skanery, metkownice oraz sprzęt komputerowy z oprogramowaniem
  • pracownie komputerowe
  • pracownia językowa posiadająca nowoczesny sprzęt audiowizualny
  • sala ekonomiczna
  • sala podstaw żywienia
  • sala matematyczna
  • sala historyczna wyposażone w sprzęt audiowizualny i komputerowy
  • siłownia z której uczniowie korzystają w ramach wychowania fizycznego
  • biblioteka szkolna
  • sala gimnastyczna
  • siłownia z której uczniowie korzystają w ramach wychowania fizycznego

Warsztaty Szkolne są placówką szkoły, w której młodzież kształci swe umiejętności praktycznie.

Na zajęciach w Warsztacie Szkolnym praktykę odbywają przyszli kucharze małej gastronomii,technicy kucharze oraz technicy usług gastronomicznych. Młodzież pracuje w ramach pięciogodzinnego cyklu lekcyjnego. W trakcie odbywanych zajęć praktycznych przechodzi kolejne etapy produkcji począwszy od czynności porządkowych sprzętów, maszyn, urządzeń, naczyń oraz pomieszczeń produkcyjnych, poprzez obróbkę wstępną surowców, obróbkę cieplną surowców, a w efekcie końcowym ekspediowanie gotowych potraw i obsługę konsumenta.

Zapraszamy !!!

Pełna prezentacja szkoły pojawi się po zatwierdzeniu oferty przedstawionej szkole.
Jeżeli szkoła nie otrzymała oferty, prosimy o kontakt:

zmiany@szkolnictwo.pl

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X

TO JEST ROBOCZA PREZENTACJA JEDNOSTKI!

Zapraszamy placówkę do skorzystania z pełnej reklamy.
Skontaktuj się z redakcją katalogu,
ustal atrakcyjne warunki współpracy.




Ilość odwiedzin katalogu szkół:
wrzesień 2014 - 1.760.993
październik 2014 - 1.807.983
listopad 2014 - 1.782.702
styczeń 2015 - 2.003.589

OKS www.szkolnictwo.pl
e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- ponad 1,5mln użytkowników/mies.


Zarejestruj się lub zaloguj, aby mieć pełny dostęp do informatora o szkołach.

Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie