Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2017 czerwiec"
0. Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę „1000 kalorii”

150 kcal
300 kcal
200 kcal
250 kcal
1. Źródłem kolagenu są
ryż i warzywa
mleko i sery
owoce i kasze
mięso i ryby
2. Cena brutto za usługi kelnerskie świadczone przez 1 kelnera dla 10 osób na przyjęciu okolicznościowym wynosi 30,00 zł za 1 godzinę. Ile zapłaci za obsługę 50 gości zleceniodawca przyjęcia urodzinowego, które zaplanowano w godzinach od 1700 do 2100?
750,00 zł
600,00 zł
150,00 zł
120,00 zł
3. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej

549,9 kcal
324,9 kcal
122,2 kcal
72,2 kcal
4. Insulina to hormon, który we krwi reguluje poziom
cholesterolu
glukozy
wapnia
adrenaliny
5. Ile kaszy należy pobrać z magazynu do ugotowania 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli na jedną porcję potrawy normatyw surowcowy przewiduje zużycie 50 g suchego surowca?
3,0 kg
12,0 kg
1,2 kg
6,0 kg
6. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać spożywania
grillowanego bakłażana
placków ziemniaczanych
pulpetów drobiowych
potrawki cielęcej
7. Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to

kokilka
nelsonka
salaterka
brytfanna
8. Które produkty są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego?
Mięso i mleko
Jaja i soja
Mięso i fasola
Mleko i ryż
9. Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

Tatar z łososia
Buraczki zasmażane
Sorbet z kiwi
Kaczka pieczona
10. Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt wyprodukowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%?
9,60 zł
7,20 zł
4,80 zł
2,40 zł
11. Który instrument promocji zastosowano zamieszczając nieodpłatnie w mediach pozytywne opinie o działalności zakładu gastronomicznego?
Promocję sprzedaży
Reklamę prasową
Sponsoring
Publicity
12. Laktoowowegetarianie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem
ryb i przetworów mlecznych
jaj i przetworów mlecznych
mięsa drobiu i ryb
mięsa drobiu i jaj
13. Świadczenie usług cateringowych na rzecz zleceniodawców to działalność restauracji
kulturalna
uzupełniająca
rozrywkowa
podstawowa
14. Do grupy energetycznych składników odżywczych zalicza się
tokoferol
karoten
pektyny
skrobię
15. Ile białka znajduje się w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli zawartość białka w 100 g tej potrawy wynosi 20,10 g?
18,27 g
22,11 g
2,21 g
20,10 g
16. Element bielizny stołowej o nazwie napperon oznaczono strzałką na rysunku

A
B
C
D
17. Wskaż punkt gastronomiczny
Bar
Jadłodajnia
Lodziarnia
Restauracja
18. Instytucją odpowiedzialną za nowelizację norm żywienia dla populacji polskiej jest
Ministerstwo Zdrowia
Światowa Organizacja Zdrowia
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
19. GHP to dobra praktyka
higieniczna
produkcyjna
magazynowa
ekspedycyjna
20. Z jadłospisu osoby chorej na celiakię należy wyeliminować produkty zawierające
białko pszenicy
sacharozę
laktozę
białko jaja kurzego
21. Bistro to zakład gastronomiczny sieci otwartej z
obsługą bufetowo-kelnerską
samoobsługą i z obsługą barmańską
samoobsługą
obsługą kelnerską
22. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg

82,00 g
59,86 g
66,42 g
68,88 g
23. Na zamieszczonym schemacie przedstawiono ustawienie stołu na przyjęcie weselne. Miejsca dla uczestników przyjęcia oznaczono liczbami. Które miejsca należy zaplanować dla Młodej Pary?

Miejsca 29 i 30
Miejsca 1 i 30
Miejsca 6 i 25
Miejsca 1 i 2
24. Lipazy to enzymy trawiące
węglowodany
witaminy
białka
tłuszcze
25. Ile stołów o wymiarach 100 cm × 80 cm należy zestawić krótszymi bokami w kształt litery I na 20 nakryć, jeśli zaplanowano ustawienie nakryć przy dłuższych krawędziach stołu, odległość między kolejnymi nakryciami ma wynosić 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu 40 cm?
8 stołów
5 stołów
9 stołów
4 stoły
26. Zasada FIFO „first in, first out” dotyczy kolejności
wydawania potraw gorących przekazanych do ekspedycji
rozmieszczania w magazynach przyjętych surowców
przekazywania potraw z kuchni do ekspedycji
pobierania surowców z magazynu
27. Przedstawione na rysunku naczynie ma zastosowanie w bufetach do ekspozycji

serów
wędlin
owoców
pieczywa
28. Witamina K w organizmie człowieka zapewnia prawidłowy przebieg procesu
syntezy barwnika skóry
widzenia
tworzenia krwi
krzepnięcia krwi
29. Nadmierne spożywanie soli kuchennej może być przyczyną
nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
próchnicy i osteoporozy
próchnicy i dysfunkcji nerek
nadciśnienia tętniczego i osteoporozy
30. Ile świeżych filetów z dorsza należy przygotować do sporządzenia 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli receptura tej potrawy przewiduje zużycie 750 g filetów na 10 porcji?
22,50 kg
7,50 kg
2,25 kg
75,00 kg
31. Maksymalny czas magazynowania potraw w stanie zamrożonym w systemie „cook-freeze” produkcji potraw wynosi
3 miesiące
21 dni
5 dni
72 godziny
32. Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej lampki wina czerwonego o pojemności 100 ml, jeżeli restauracja zakupiła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%
10,00 zł
12,30 zł
20,00 zł
24,60 zł
33. Do oceny sposobu żywienia opartej na jakościowej analizie jadłospisów służy metoda
analityczna
inwentarzowa
punktowa
wagowa
34. Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do

filetowania
konfitowania
tranżerowania
flambirowania
35. Kelner stosując serwis francuski obsługi gości powinien
podać gościowi talerz z wyporcjowaną potrawą
wyserwować z półmiska porcję potrawy na talerz gościa
ustawić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami, dzbanki z napojami
ustawić wózek kelnerski przy stole gościa i flambirować potrawę
36. Zgodnie z zasadą zamienności produktów, mięso można zastąpić
serem
mąką
ryżem
kaszą
37. Talerz płaski o średnicy 17 cm ma zastosowanie do
konsumpcji pieczywa
podawania dań zasadniczych
ekspedycji dań barowych
serwowania przystawek
38. Zalecane spożycie błonnika dla piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g na dobę. Zawartość błonnika w 100 g puree z grochu wynosi 9,0 g. Ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca?
212,11 g
300,00 g
120,20 g
21,20 g
39. Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu

550,00 zł
400,00 zł
450,00 zł
500,00 zł




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie