Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Smadzny kacik czyli zabawy kulinarne z dzieckiem

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1598 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Smaczny kącik, czyli zabawy kulinarne z dzieckiem”

Zabawy i zajęcia kulinarne w przedszkolu należą do jednych z najbardziej ulubionych zajęć dzieci w tym wieku. Możliwość sprawdzenia swoich umiejętności i zdolności oraz przygotowywanie potraw dotychczas oglądanych czasie przyrządzania przez dorosłych to dla dzieci wielka frajda. Działając w myśl zasady „słyszę, widzę i robię to”, dzieci mają możliwość przekonanie się na własnej skórze jak skomplikowana i niekiedy i mozolna bywa praca przy przygotowywaniu posiłków.
Z praktyki wiem, że samodzielne przygotowywanie potraw jest dla dzieci bardzo atrakcyjne i zajmujące oraz sprawia dzieciom wiele radości. Prawie nigdy nie przygotowują ich samodzielnie w domu.
Wkładają w te prace całe swoje serduszka i dziecięce umiejętności. Poprzez praktyczne działania wyrabiają w sobie wiele umiejętności oraz nawyków życia codziennego tj. higienę osobistą,dokładność wykonywania zadań, kształtują nawyk odpowiedniego posługiwania się sztućcami, wiedzą, co jeść, aby być zdrowym.
Co i jak wykonywać ustalamy wspólnie z dziećmi. Powodem przygotowania potraw, napoju, deseru, wypieku może być jakaś uroczystość. Możemy na przykład poczęstować wypiekami babcie z okazji ich święta. Z jarzyn zrobić surówkę zobaczymy jak smakuje. Deser z owoców wszyscy zjedzą z przyjemnością a tradycyjne kanapki będą lepsze, jeżeli je ładnie ozdobimy.
Dla zachęcenia do wykonywania takich prac gospodarczych przytoczę parę pomysłów na takie zajęcia.

KRYSZTAŁOWE CIASTECZKA


Ciasto przygotowuje osoba dorosła.
Składniki:

0,5 kg mąki
0,5 kostki margaryny
3 kopiaste łyżki smalcu
3 łyżki śmietany
1 jajko 1 żółtko
1 łyżeczka amoniaku
4 łyżki cukru

Wykonanie:
Mąkę, tłuszcze, amoniak siekamy na stolnicy jak na kruche ciasto. Następnie dodajemy jajka roztrzepane z cukrem i śmietanę. Formujemy w kulę i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm . Wyciskamy małymi foremkami przeróżna ciasteczka i moczymy z jednej strony w białku i cukrze. Układamy na blaszce, pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.(180-200st)

PIERNIKI PROSTO Z SERCA


Składniki:
30 dag sztucznego miodu
20 dag cukru
0.5 kostki masła
0.5 kg mąki
2 torebki przyprawy korzennej
1 paczuszkę proszku do pieczenia

Wykonanie:

Miód, masło i cukier podgrzewamy w rondelku tak długo aż cukier zupełnie się rozpuści. Masa musi ostygnąć. Mąkę wsypujemy do miski dodając przyprawę korzenną i proszek do pieczenia i zimną masę. Zagniatamy ciasto, wyrabiając je tak długo aż będzie zwarte, gładkie i elastyczne. Wałkujemy na grubość około 0.5 cm i układamy na blaszce do pieczenia. Na wycięte figurki można nalepić utoczone jak z plasteliny kulki lub wałeczki ciasta, możemy tez rysować wzory widelcem.


CIASTECZKA PIPPI LANGSTRUMF


Składniki na kruche ciasto:
0,5 kg mąki
250 g masła
150 g cukru
2 jajka
3 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładkie ciasto i odłożyć w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość około 2 cm. Wycinać z niego różne kształty i piec w nagrzanym piekarniku (200 st) około 5 -10 minut na jasnożółty kolor. Wykładać na siatkę kuchenną do wystudzenia. Smarować dowolnie kolorowym lukrem.
Lukier róźnokolrowy:

Biały-cukier puder, śmietana + sok z cytryny
Różowy- cukier puder + sok z buraka
Żółty-cukier puder + sok z marchwi

RYŻOWE KULKI BABCI


Składniki:
1 torebka ryżu dmuchanego
15 dag krówek
15 dag toffi
½ kostki masła
3 łyżeczki kakao
1 łyżka mleka

Wykonanie:
Na małym ogniu zagotować masło, cukierki i mleko. Dodać kakao i ryż. Po przemieszaniu i lekkim ostudzeniu formować zgrabne kulki.

NIECODZIENNE KANAPKI


Składniki:
Pieczywo tostowe w dowolnej ilości
Dowolna wędlina
Warzywa według smaku, jak np. marchew, rzodkiewka, papryka, ogórek ,szczypiorek

Wykonanie:

W kromkach pieczywa wycinać foremkami do ciastek różne figurki. Potem ten sam motyw wycinać z kawałka papryki, plasterka marchwi i innych warzyw. Wkładać w puste miejsca po figurkach wyciętych w kromkach. Dekorować na wierzchu szczypiorkiem jako trawa i rzodkiewkami jako kwiatkami.

Mam nadzieje, że przyniesie to dzieciom wiele radości. Propozycje te można wykonywać również w domu indywidualnie ze swoim dzieckiem. Życzę powodzenia.


Opracowała: Dorota Filar –Nauczycielka Przedszkola Publicznego nr 2 w Paczkowie

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie