Tłuszcze właściwe(obojętne) to substancje chemiczne zbudowane z: gliceryny i kwasu oleinowego glicerolu i cząsteczek kwasów tłuszczowych gliceryny i celulozy glicerolu i wosków
W cząsteczkach lipidów występują wiązania: wodorowe glikozydowe wysokoenergetyczne estrowe
Cholesterol u zwierząt a sitosterol u roślin należą do grupy: wosków fosfolipidów tłuszczy właściwych sterydów
Związki zbudowane z długich łańcuchów węglowodorowych, mających na jednym końcu grupę karboksylową to: kwasy tłuszczowe sterydy karotenoidy woski
Tłuszcze, w cząsteczkach których występują nienasycone kwasy tłuszczowe: mają stałą konsystencję mają płynną konsystencję mają budowę pierścieniową są rozpuszczalne w wodzie
Grupą związków uczestniczących w budowie błon plazmatycznych są: woski cholesterol fosfolipidy karotenoidy
"Ogonek" fosfolipidu: ma charakter hydrofobowy i jest nierozpuszczalny w wodzie ma charakter hydrofilowy i jest rozpuszczalny w wodzie ma charakter hydrofobowy i jest rozpuszczalny w wodzie ma charakter hydrofilowy i jest nierozpuszczalny w wodzie
Jaką strukturę przedstawia rysunek?
micele liposom dwuwarstwę lipidową żadne z wymienionych
Fosfolipidy wykazują właściwości amfipatyczne ? oznacza to, że: uczestniczą w fotozyntezie jeden koniec jest hydrofobowy, a drugi hydrofilowy uczestniczą w budowie błon plazmatycznych zawierają nasycone kwasy tłuszczowe
Barwnikami roślin uczestniczącymi w fotosyntezie, a należącymi do tłuszczy są: Karotenoidy Woski Fosfolipidy Sterydy
Do sterydów należą wszystkie z wyjątkiem: cholesterol sole żółciowe męskie i żeńskie hormony płciowe triacyloglicerole
Do sterydów roślinnych należy: cholesterol sole żółciowe sitosterol karotenoidy
Witaminy rozpuszczane w tłuszczach to: A, D, E, K H, C, K, PP A, H, E, C PP, C,D,A
Prawdą jest, że cholesterol i sitosterol są wykorzystywane w lecznictwie, jako środki wspomagające pracę serca tłuszcze pełnią funkcję magazynu energii, izolatora cieplnego i mechanicznej osłony woski zwiększają wyparowywanie wody z powierzchni liści tłuszcze są wykorzystywane wyłącznie w przemyśle spożywczym