Wyższe kwasy karboksylowe nazywamy kwasami tłuszczowymi, gdyż można je wyodrębnić z tłuszczów.
Przedstawicielami kwasów tłuszczowych są:
kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy.
Kwasy palmitynowy i stearynowy należą do kwasów nasyconych, ponieważ mają tylko pojedyncze wiązania w łańcuchu węglowodorowym.
Kwas oleinowy należy do kwasów nienasyconych - ma jedno wiązanie podwójne między atomami węgla, w łańcuchu węglowodorowym.
Kwas stearynowy jest składnikiem tłuszczów - (np. łój wołowy składa się w 24% z kwasu stearynowego).
Kwas palmitynowy jest składnikiem tłuszczów roślinnych (głównie w oleju palmowym – stąd nazwa) i zwierzęcych (przykładowo łój zawiera około 28% kwasu palmitynowego).
Kwas oleinowy występuje w tłuszczach (jest głównym składnikiem oliwy z oliwek i tranu).