Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718...2425
Lekcja: "153. Rodzaje grzybów"




Manchmal werden die Pfifferlinge mit kleinerem Hut als 1cm regelrecht aus dem Moos von Pilzsammlern gekratzt. Dadurch hat der Pilz aber keine Chance mehr zur Verbreitung.
Czasami kurki o mierzącym mniej niż 1 cm kapeluszu są dosłownie zeskrobywane z mchu przez grzybiarzy. Zatem grzyb nie ma już szansy na rozprzestrzenianie się.

Der Echte Pfifferling oder Eierschwamm hat den gelben Hut. Er wächst im Laub- und Nadelwald besonders bei Buchen, Eichen, Birken, Fichten und Kiefer. Das ist gesuchter und geschätzter Speisepilz mit nur geringem Nährwert. Er enthält Vitamin C. Sein scharfer Geschmack verliert er bei langem Braten. Er wird auch dann hart.



Pieprznik jadalny lub kurek ma żółty kapelusz. Rośnie w lasach liściastych i iglastych zwłaszcza w pobliżu buków, dębów, brzóz świerków i sosen. Jest poszukiwanym i cenionym grzybem jadalnym o niskiej wartości odżywczej. Zawiera witaminę C. Swój pikantny smak traci podczas długiego smażenia. Staje się też wtedy twardy.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie