Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Pieczywo, piekarnia - pain, boulangerie


Il existe une tres grande variété de pains qui se différencient par leurs recettes de fabrication mais également leurs formes (baguette, boule, etc...). (Istnieje szeroki wybór pieczywa, które różnią się według receptur wytwarzania, ale także kształtów /bagietka, bułka, itp.../).
Le décret « pain » du 13 septembre 1993 décrit la composition du pain de tradition française et du pain au levain. (Dekret „chleb” z 13 września 1993 r. opisuje skład tradycyjnego chleba francuskiego i chleba na zakwasie.)
La réglementation européenne définit les additifs autorisés pour certaines appellations. (Jakie dodatki dopuszczone są do niektórych wyrobów określa Rozporządzenie Europejskie.)

Différents types de pain: (Różne gatunki chleba)
  • ficelle – le pain courant français (zwykły francuski chleb)
  • baguette (bagietka – pieczywo białe)
  • pain de mie (chleb biały)
  • pain de campagne (chleb wiejski pszenno-żytni)
  • pain de seigle (chleb żytni)
  • boule bio (bułka z mąki pochodzącej z upraw ekologicznych)
  • pain complet (chleb razowy)
  • pain aux noix (chleb z orzechami)
  • pain au son (chleb z otrębami)
  • pain aux céréales (chleb wielozbożowy)
  • pain au levain (chleb na zakwasie)
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie